Frankrijk stuurt woestijntroepen naar de Golf

PARIJS, 22 aug. Frankrijk stuurt grondtroepen naar de Verenigde Arabische Emiraten en militaire instructeurs naar Saoedi-Arabie in verband met de crisis in de Golf. Dat heeft president Mitterrand gistermiddag in Parijs meegedeeld.

Vanmorgen werd bekend dat het in totaal om 180 man gaat. De Fransen beschikken over militaire eenheden die getraind zijn in het uitvoeren van overzeese operaties en die ervaring hebben opgedaan in de woestijnoorlog tussen Libie en Tsjaad. Deze eenheden bestaan geheel uit beroepsmilitairen.

Mitterrand herhaalde dat de Franse marine de opdracht heeft het door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties ingestelde embargo tegen Irak te handhaven, maar hij ging de vraag uit de weg of ze eventueel het vuur mogen openen op schepen die het embargo schenden of zich niet willen laten inspecteren. 'Om te mogen vuren hebben ze orders van de president van de republiek nodig en die kwestie heeft zich nog niet voorgedaan', aldus Mitterrand.

De Franse maatregelen volgen op een gisterochtend uitgegeven verklaring van de Iraakse regering dat Franse staatsburgers in Irak en Koeweit net zo behandeld zullen worden als de Amerikanen, als Frankrijk deelneemt aan de controle op het embargo tegen Irak.

De president zei het parlement voor aanstaande maandag in een buitengewone zitting bijeen te hebben geroepen. Premier Rocard en minister van buitenlandse zaken Dumas zullen de genomen besluiten dan toelichten.

Mitterrand sprak berichten tegen als zou Frankrijk hebben geprobeerd afzonderlijk met Irak te overleggen over een vrijgeleide voor de Franse staatsburgers in Irak en Koeweit. 'Alle buitenlanders vormen een wereldwijd humanitair probleem, dat geen afzonderlijke actie toelaat', zei de president.

Mitterrand nam, net als de Amerikaanse president Bush enkele dagen geleden, het woord 'gijzelaars' in de mond voor de circa 560 Fransen die Irak en Koeweit niet kunnen verlaten. Ten minste 33 Fransen zijn door de Irakezen onder dwang overgebracht naar onbekende locaties. 'Als je te horen krijgt dat ze zullen worden vrijgelaten in ruil voor politiek of militair voordeel, dan zijn het gijzelaars. Er is geen reden om je achter semantiek te verschuilen', aldus de president. Ook de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, onderstreepte later dat er geen sprake kan zijn van onderhandelingen over het lot van gijzelaars. 'Frankrijk is en blijft een vriend van de Arabische landen, maar vandaag gaat het om een ernstige en flagrante inbreuk op het internationale recht', aldus Dumas. (AFP, Reuter)