Caspar Weinberger acht militaire actie nietonvermijdelijk

NEW YORK, 22 aug. De Amerikaanse ex-minister van defensie Caspar Weinberger gelooft niet dat een militaire actie door de Verenigde Staten tegen Irak noodzakelijk of onvermijdelijk is. 'Als je een grote militaire strijdmacht klaar zet, is de kans aanzienlijk groter dat je haar niet hoeft te gebruiken', zo interpreteert hij de militaire opbouw door de VS rondom Irak. Hij zei ook hoge verwachtingen te hebben van de economische blokkade. 'Als we een zekere mate van unanimiteit, stevigheid en doelmatigheid weten te bewaren heb ik zeer goede hoop dat de krijgsmacht, hoe groot ook, niet gebruikt zal hoeven worden', aldus Weinberger in een telefonisch interview.

Hebben de Verenigde Staten genoeg grondtroepen om een eerste klap uit te delen? 'Dat kunnen alleen de militairen in Saoedi-Arabie beantwoorden', zegt Weinberger. 'Een hoogst belangrijke overweging is de inschatting van de kracht van het Iraakse leger. Ik heb geen beschikking over cijfers van de overheid als ik iets zou zeggen zou ik alleen maar raden. 'Wat ook in de overweging wordt betrokken is of je genoeg hebt om een conflict vol te houden, ongeacht hoe lang het duurt.' Maar kunnen de VS vertrekken uit het Midden-Oosten zonder dat Saddam is geelimineerd? 'Je kunt niet weggaan en hem achterlaten met voldoende mogelijkheden om hetzelfde uit te halen zodra wij onze hielen hebben gelicht', aldus Weinberger. 'Wat we moeten doen is een situatie scheppen waarin er geen potentieel verstorende elementen meer over zijn.' Is dat niet een argument om Saddam te elimineren, of in ieder geval zijn fabrieken voor chemische en biologische wapens? 'De Verenigde Staten zullen nooit in staat zijn alle onplezierige leiders in de wereld te elimineren. Ik denk dat het voldoende zal zijn om een zekere mate van sterkte in de regio te plaatsen, die werkt als afschrikkingsmiddel.' Kan de Westerse wereld wel wachten op de uitkomst van de blokkade? De Israeliers zeggen dat ze, als zij in Amerikaanse schoenen stonden, allang een aanval zouden hebben uitgevoerd. En iedere dag worden er meer Westerse gijzelaars rondom militaire installaties geplaatst. 'Ik denk dat de blokkade kan werken. En een invasie ... de invasie van Libanon was ook geen doorslaand succes. Ik denk niet dat we iedere keer een invasie moeten plegen als ons iets niet bevalt.'

Minder optimistisch

Paul Bremer, voormalig ambassadeur in Nederland, later belast met de strijd tegen het terrorisme en nu partner van het adviesbureau Kissinger Associates, is minder optimistisch. Gistermiddag zei hij in een vraaggesprek, ondanks een telkens uitgesproken hoop op een diplomatieke oplossing, de kans op een gewapend conflict groot te achten: ongeveer zeven op een schaal van tien.

Dat pessimisme is deels gebaseerd op lage verwachtingen van het door de Veiligheidsraad afgekondigde handelsembargo tegen Irak en bezet Koeweit. 'Irak heeft voldoende voedsel voor vier tot zes maanden bij gewone consumptie. Maar in Europa weet men beter dan ik dat in tijden van oorlog mensen met veel minder toekunnen als het moet. En dan rijst de vraag: kan de wereld de sancties handhaven? Ik denk dat vooral de Arabische landen zullen zeggen: dit werkt niet, laten we het maar op een akkoordje gooien Ik denk dat de klok tegen ons werkt.' Bremer meent ook dat de Westerse wereld haar doel stabiliteit niet heeft bereikt zolang Saddam aan de macht blijft.

    • Michiel Bicker Caarten