'Capaciteit scheepsbouw verdubbelt'

ROTTERDAM, 22 aug. De capaciteit van de Nederlandse scheepsbouw en de werkgelegenheid daarin verdubbelen de komende vijf jaar. Dat voorspeltir. W. ter Hart, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Scheepsbouwindustrie (VNSI), naar aanleiding van de huidige internationale opleving in de scheepsbouw.

Sinds de werven in 1978 in een ongekende crisis verzeild raakten waardoor de omzet in Nederland met tweederde terugliep en het personeelsbestand kelderde van 40.000 naar 10.000 is er nu weer sprake van een duidelijke opleving. Die tekende zich eind 1988 al voorzichtig af en zet nu volledig door, aldus Ter Hart. De orderportefeuille van de Nederlandse scheepsnieuwbouw bedraagt op dit moment 2,24 miljard gulden, bijna twee keer zoveel als in 1988. De Nederlandse expansie past in het internationale beeld. Volgens deskundigen is de huidige wereldvloot sterk verouderd en moeten in de jaren negentig zo'n 20.000 nieuwe schepen worden gebouwd. In de afgelopen tien jaar waren dat er zesduizend. Van die ontwikkeling profiteren ook de scheepsbouwers in onder andere Japan en Korea.

Supplement Economie: Reveil van de scheepsbouw