ASM wil 50 man kwijt na teruglopende vraag van chipindustrie

ROTTERDAM, 22 Aug. ASM Europe in Bilthoven, leverancier van produktie-apparatuur en materialen voor de chipindustrie, wil 50 van de 240 arbeidsplaatsen schrappen. De reorganisatie is ingegeven door de afnemende afzet van ASM bij grote elektronicaconcerns als Siemens en Philips. Ook ontwikkelt de markt in Oost-Europa zich niet zo voorspoedig als aanvankelijk werd verwacht. Dat heeft de nieuwe directie van ASM Europe (Advanced Semiconductor Materials) gisteren meegedeeld tijdens het eerste overleg met de vakbonden over de sociale gevolgen van een reorganisatie. Directeur W. de Leeuw van ASM, begin deze maand aangesteld, zei vanmorgen dat gedwongen ontslagen niet zijn te vermijden.

De Industriebond FNV erkent de noodzaak van een reorganisatie, maar vindt het onjuist dat de directie nu al het aantal te schrappen arbeidsplaatsen heeft bepaald. De vakbonden hebben al in februari dit jaar gewaarschuwd dat de markt voor produktie-apparatuur voor chips zou gaan inzakken. 'Maar de toenmalige directie heeft verzuimd maatregelen te nemen', aldus districtsbestuurder W. Brand van de Industriebond FNV vanmorgen. De nieuwe directie, die volgens eigen zeggen is aangesteld om de bezem door het bedrijf te halen, gaat volgens de bonden overhaast en slecht voorbereid te werk.

Brand vindt dat eerst de interne organisatie van ASM Europe moet worden doorgelicht voordat sprake kan zijn van ontslagen. 'Als geen duidelijkheid bestaat over het aantal arbeidsplaatsen, vrees ik dat we dit najaar worden geconfronteerd met nog meer ontslagen.'

Bonden en directie praten volgende week dinsdag verder.

ASM Europe is een dochteronderneming van ASM International (ASMI), dat wereldwijd aan 2.200 mensen werk biedt. ASMI maakte vorige week bekend dat het bedrijfsresultaat in de eerste helft van dit jaar fors is verslechterd. De omzet daalde in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar met 11 procent tot 188,3 miljoen gulden. Het groepsresultaat na belastingen kelderde van een winst van 10,5 miljoen tot een verlies van 2,6 miljoen gulden. ASMI heeft vestigingen in Nederland, West-Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannie, Hongkong, Japan en de Verenigde Staten. Het Amerikaanse bedrijf National Semiconductor maakte gisteren het ontslag van 2.000 werknemers bekend, wegens stagnerende afzetmogelijkheden in de VS. Bovendien sluit het concern twee fabrieken. National Semiconductor is de op vier na grootste leverancier van produktie-apparatuur en materialen voor de chipsindustrie in de VS.