Wapenfabrikant FN opnieuw in problemen

BRUSSEL, 21 aug. De Belgische wapenfabriek FN verkeert opnieuw in ernstige moeilijkheden. Als er niet snel 13 miljard frank (700 miljoen gulden) aan nieuwe kapitaalinjecties op tafel komt en een akkoord wordt bereikt over de afvloeiing van 1.200 van de 2.600 werknemers van de fabriek in Herstal, zou de buitengewone aandeelhoudersvergadering van 28 september wel eens de laatste kunnen zijn.

Dat zei de directie van de befaamde Fabrique Nationale in het bij Luik gelegen Herstal gisteren bij de presentatie van een herstructureringsplan. Dat plan voorziet onder meer in de bouw van een nieuwe fabriek voor geweerlopen. FN wil zich blijkens het plan, dat is goedgekeurd door de hoofdaandeelhouder van het bedrijf, de Generale Maatschappij, geheel concentreren op de produktie van lichte civiele en militaire wapens, het terrein waarop FN groot is geworden. Voor de minderheidsparticipatie in FN-Moteurs, de participatie in de Italiaanse wapenfabrikant Beretta, en die in Browning-vishengels, golfclubs en tennisrackets worden kopers gezocht. De directie gaf gisteren toe dat het diversificatieprogramma op een mislukking is uitgelopen: 'Sinds het begin van de jaren '80 hebben we van alles geprobeerd. Het is allemaal uitgelopen op een grote mislukking.' In 1989 gaf de Generale Maatschappij, die 75 procent van het kapitaal van FN in handen heeft, het wapenconcern nog een kapitaalinjectie van 7 miljard frank (385 miljoen gulden), die echter als gevolg van de teruglopende wapenmarkt geen resultaten heeft opgeleverd. Door de oorlog in het Midden-Oosten komt er nu wellicht nog enig soelaas: de crisis heeft al voor een toename van de offerte-aanvragen geleid, maar directeur Joseph Labye bleef gisteren realistisch. 'Die Golfoorlog kan geen vijf jaar blijven duren.'

De eerste gevolgen van de crisis waren overigens negatief voor FN: een aantal orders uit Koeweit viel plotseling weg.