Uitsluiting plus boete baanrenner Sakamoto na onsportiefrijgedrag

MAEBASHI, 21 aug. De Japanse wielrenner Eiichi Sakamoto is vandaag bij twee incidenten betrokken geweest. Door onsportief en onbesuisd rijgedrag werd hij tijdens de sprintwedstrijden voor profs bij het wereldkampioenschap wielrennen op de baan in Maebashi gediskwalificeerd en beboet. De 22-jarige Sakamoto beging zijn eerste fout in nauwe samenwerking met landgenoot Yuichiro Kamiyama. Het Japanse duo werd na de race tegen de wereldkampioen, Claudio Golinelli uit Italie, beschuldigd van een onsportieve tactiek.

Volgens het Italiaanse kamp werkten de twee eendrachtig samen. Kamiyama won, Golinelli werd aanvankelijk tweede, maar de jury besliste dat de wedstrijd opnieuw moest worden gereden, zonder Sakamoto. Golinelli plaatste zich daarop direct voor de kwartfinales, Kamiyama zou dat later in de herkansing doen. Eiichi Sakamoto stak in zijn herkansing de baan wild over, waardoor zijn Australische tegenstrever Carey Hall ten val kwam en een gapende wond aan zijn arm over hield. Sakamoto werd gediskwalificeerd vanwege roekeloos rijden en kreeg een boete van 800 gulden.

De Sovjet-renner Alexander Kirichenko won vanochtend de gouden medaille op het onderdeel een kilometer tijdrit. Bij de vier kilometer achtervolging amateurs eindigde de Nederlander Marcel Beumer als dertiende. Hij was daar niet tevreden mee. In de plaatsingswedstrijden reed Beumer een tijd van 4.38,03. Dat was bijna een seconde langzamer dan tijdens de kwalificatie die de Nederlander als elfde beeindigde. Voor de halve finale plaatsten zich de Russen Baturo en Berzin en de Amerikanen Hegg en McCarthy. Evgeni Berzin reed tot nu toe de de snelste tijd, 4.32,86. Gisteren opende Michael Hubner het WK baan met een wereldrecord op de 200 meter sprint met vliegende start. Hij reed 10.345 seconden tijdens de kwalificatie. De 31-jarige Hubner is de eerste Oostduitser die op de baan professional werd. Hij was tijdens zijn rit alleen op de piste en er waren volop wedstrijdcommissarissen aanwezig. Vandaar dat zijn tijd als record kon worden erkend. Normaal moet een recordpoging vooraf worden aangekondigd. Overigens is de tijd van Hubner niet de snelste ooit gereden. De Sovjet-amateur Wladimir Adamasjvili reed op de houten piste van Krilatskoje in Moskou 10,099 seconden in een officiele recordpoging. Het gaat hier om een record bij de amateurs. (ANP/Reuter)