Raider verslaat dominee

De EG heeft nog steeds niet gezegd of zij akkoord is met de overneming van Van Nelle door Sara Lee/Douwe Egberts, maar DE heeft reeds uitverkoop gehouden. Droste en Venz (voor veel geld door Van Nelle gereorganiseerd) zijn reeds overgedaan aan CSM, dat van oudsher met deze bedrijven concurreerde met zijn eigen hagelslag-maker De Ruyter. Ook California-soepen moet nu in handen van CSM definitief de strijd tegen CSM's eigen Honig-merken opgeven. Snoepfabrikant Tonnema, nog maar zo kort van Van Nelle, zit nu bij CSM samen met haar eigen Venco drop. Van Nelle's Roosvicee is nu onder een dak samen met Karvan Cevitam van CSM's dochter Zwaardemaker.

Het ministerie van Economische zaken laat niets horen over ingeperkte mededinging, al wordt Van Nelle eerst ter monopolievorming in de koffiemarkt overgenomen en dan ten behoeve van kleinere monopolies opgesplitst. De ironie wil dat CSM een fervent tegenstander is van 'raiders die mooie bedrijven opsplitsen'. Dat is haar argument om tegen de wens van de beurs in een overdaad aan beschermingsconstructies te houden. Naar goed Hollands gebruik blijkt de koopman sterker dan de dominee.

EMS

De dollar is gezakt tot zijn laagste niveau aller tijden ten opzichte van de Duitse mark. Vroeger was de vuistregel dat wanneer de dollar daalde, er spanning in het Europese Monetaire Stelsel (EMS) ontstond omdat beleggers dan vluchten in de sterke D-mark. Nu staat de D-mark ondanks de lage dollar onderin het EMS want beleggers kiezen voor de lire en de peseta die een nog veel hogere rente bieden dan de D-mark. Vroeger zouden ze dat niet durven omdat de inflatie de waarde van die zuidelijke valuta's harder deed dalen dan het renteverschil kon goedmaken, maar de strenge EMS-afspraken bezorgen beleggers een loterij zonder nieten. Ze kunnen rustig de hoge rente pakken, omdat een herschikking van de Europese munten om politieke redenen op dit moment toch niet door de Duitsers kan worden afgedwongen. Die kunstmatig harde lires en peseta's schaden op termijn de Italiaanse en Spaanse concurentiepositie, maar wie dan leeft wie dan zorgt. In de tussentijd loopt de kapitaalstroom even naar Italie en Spanje.

Vendex

Niet de aandelen Staal Bankiers, niet de aandelen Koninklijke Bijenkorf Beheer, niet de aandelen van de constant kapitaal vragende uitzendtak Vedior die na de moeizame beursgang van Randstad wat moeilijker zijn te verkopen, maar de aandelen Dillards verzilvert Vendex om de bankschuld wat draaglijker te maken in deze tijden van oplopende rente.

Het is tekenend dat Vendex zijn mooiste bezit (dertig procent winststijging vorig jaar) eerst moet verkopen, al was Dillard's opgenomen onder de kernactiviteiten.

Philips en Akzo spraken al van tegenvallers in Brazilie en voor Vendex moet de Braziliaanse last bovenop de problemen in Nederland wel heel zwaar worden. Want door de verkoop krijgt Vendex ruim 400 miljoen om de 4 miljard rentedragende schuld tien procent terug te brengen, maar daalt de winstbijdrage van Dillard's (vorig jaar meer dan 100 miljoen gulden) zonder welke Vendex als geheel al verlies had gemaakt.