Pakhoed doet bod op havenconcern Furness

ROTTERDAM, 21 aug. Het havenconcern Pakhoed wil een bod uitbrengen op alle uitstaande aandelen van collega Furness. Met het bod is een bedrag van 150 miljoen gemoeid waarvan ongeveer een derde in contanten. Dat is minder dan de boekwaarde van de activa van Furness (156,2 miljoen eind vorig jaar). Furness zal fuseren met de transportgroep van Pakhoed waarin Pakhoed de bedrijven inbrengt die werkzaam zijn op het gebied van containeroverslag, multi-purpose-stuwadoors, cargadoors, opslag, expeditie, wegvervoer en dealers. De combinatie zal een marktaandeel van 25 procent in de containeroverslag in de Rotterdamse haven krijgen. Bij Pakhoed zal de nieuwe transportsector van aanzienlijk belang worden met een geinvesteerd vermogen van 330 miljoen gulden en 3.300 werknemers. Volgens de voorzitter van de Raad van bestuur van Pakhoed, ir. H. P. H. Crijns, moet de uitbreiding in de transportsector gezien worden als een tegenhanger van de conjuncturele ontwikkelingen in de sectoren olie en chemie, die nu het zwaartepunt van de activiteiten van Pakhoed uitmaken. 'Transport krijgt bij Pakhoed zijn plaats onder de zon.' Bestuursvoorzitter mr. N. J. Westdijk van Furness zei dat Furness zich de vraag heeft moeten stellen op welke schaal het actief wilde zijn. Furness heeft moeilijke jaren achter de rug, is daar volgens hem goed uitgekomen en begeeft zich nu op het pad van de expansie.

Furness wees erop dat de financiele spankracht van Pakgoed aanzienlijk groter is dan de eigen. 'Expansie kan zo beter gefinancierd worden dan op de relatief smalle portemonnee van Furness zelf.'

Crijns gaf als voorbeeld dat de investering in een chemicalienschip voor Pakhoed-dochter Broere ongeveer 35 miljoen gulden kost, een klein deel van de totale cash flow van Pakhoed van bijna 200 miljoen gulden. Voor Furness staat zo'n investering gelijk met de cash flow van een heel jaar.

Pag.11: Pakhoed biedt premie van fl.35/ Pakhoed verrast Rotterdam met overname Furness

Pakhoed biedt een eigen aandeel plus 130 gulden in contanten voor iedere twee aandelen Furness. De nieuwe aandelen zullen gerechtigd zijn tot het dividend over 1990. Vandaag was de beurshandel in Pakhoed en Furness opgeschort. Op basis van de slotkoers van vorige week is de waarde van het bod 168 gulden per aandeel Furness, dat vrijdag sloot op 133 gulden. Pakhoed's bestuurder drs. G. Verhagen noemde dat een goede premie voor aandeelhouders Furness, terwijl tegelijkertijd de winst per aandeel van Pakhoed door de transactie nauwelijks onder druk zal komen. Pakhoed maakte gelijk met de fusieplannen vervroegd de cijfers over het eerste halfjaar bekend. De publicatie stond oorspronkelijk voor 30 augustus op het programma.

In de eerste zes maanden van dit jaar heeft Pakhoed 69 miljoen gulden verdiend, inclusief een een buitengewone bate van bijna 9 miljoen. Voor het hele jaar verwacht Pakhoed een netto winst exclusief buitengewoon resultaat van tenminste 120 miljoen gulden.

Furness zal pas op 1 september zijn halfjaarcijfers bekend maken, maar handhaaft de verwachting dat de winst uit gewone bedrijfsuitoefening (vorig jaar 11 miljoen) dit hele jaar verder zal stijgen.

Pakhoed heeft nu 5,74 miljoen aandelen uitstaan. Wanneer alle aandelen en warrants Furness worden aangeboden stijgt het uitstaande aantal met 494.000 oftwel bijna 8,6 procent. Furness had eind vorig jaar 776.660 aandelen uitstaan. Daarnaast heeft Furness vorig jaar 155.332 warrants uitgegegeven die tegen bijbetaling van fl.81,40 vanaf 1 december aanstaande ieder recht geven op een aandeel Furness.

Pakhoed biedt nu per twee warrants plus bijbetaling van twee maal 16,40 de warranthouders een nieuw aandeel Pakhoed.

Een maand geleden bereikte de koers van Furness een hoogtepunt van 150 gulden, ongeveer evenveel als het eigen vermogen per aandeel. Volgens de SER-fusieregels moet Furness binnen dertig dagen met een bericht komen of het bod definitief is. Daarna moet het bod ten minste dertig dagen open staan.

Mr N. J. Westdijk, voorzitter van de raad van bestuur van Furness, zal worden voorgedragen als lid van de directie van Pakhoed Holding. Zijn medebestuurder E. W. Brongersma zal de gecombineerde Furness/Pakhoed Transport Groep leiding geven.

Twee van de zes commissarissen van Furness zullen worden opgenomen in de raad van commissarissen van Pakhoed.