Midden-Oosten drukt aandelen

ROTTERDAM, 21 aug. Hoewel Wall Street gisteren met winst gesloten was en Tokio aanvankelijk ook opgewekt begon, deed de spanning in het Midden-Oosten de aandelenkoersen vanochtend dalen.

AMSTERDAM De Amsterdamse effectenbeurs was vanochtend uitgesproken flauw gestemd. Hadden handelaren onder invloed van een wat betere dollar een vriendelijke stemming verwacht, het koersenbord maakte al snel duidelijk dat die verwachting stevig onderuit werd gehaald. De stemmingsindex daalde vanaf het begin van de handel gestaag en noteerde rond het middaguur een verlies van 1,7 punt op 100,6. Handelaren zeiden niet verbaasd te zijn als die index vandaag al onder de 100 uitkomt. De beursstemming werd alweer bepaald door de grote zorgen over de bedrijfswinsten, die deze week uit de halfjaarcijfers van een groot aantal beursfondsen zulllen blijken. Verder baart de spanning in het Midden-Oosten de beurs al tijden grote zorgen, maar vanochtend kwamen daar nog geruchten bij over het neerhalen van een Amerikaans vliegtuig in het Golfgebied, hetgeen overigens later door Amerika werd tegengesproken.

Bovendien wachtte de beurs met spanning op de verklaring van premier Thatcher, die om 13.00 uur zou worden afgelegd en de uitkomst van het spoedberaad van het Franse kabinet. Als daar nog eens de flauwe stemming in Londen en Frankfurt bij wordt opgeteld en een obligatiemarkt, die twee dubbeltjes lager was, is het niet verwonderlijk dat een handelaar verzuchtte dat deze beurs eigenlijk erger is dan een krach. Daar ben je in een week vanaf, maar met deze neergaande koersen worden we al vanaf eind juli geconfronteerd, aldus de handelaar. De internationals noteerden allen lager behalve Koninklijke Olie, die profiteerde van stijgende olieprijzen. Rond het middaguur noteerde dit fonds onveranderd op fl.147,90, maar verwacht wordt dat ook hier spoedig de rode cijfers te voorschijn komen. Akzo was fl.2,60 lager op fl.93,60, Unilever fl.3 op fl.141,50, Hoogovens fl.1,60 op fl.56,80, KLM fl.0,40 op fl.23,50 en Philips fl.0,90 op fl.23,70. Fokker moest fl.1,90 laten op fl.40,10, terwijl DAF negen dubbeltjes moest laten op fl.22,70. Deze week komen de halfjaarcijfers van beide ondernemingen uit. HCS, dat een mooi winstcijfer heeft laten zien, zag dat niet verwerkt in de koers die onveranderd fl.13,90 bedroeg. Op de lokale markt moest Begemann een daalder laten op fl.165 en Eriks fl.7 op fl.128, bij welke koers echter geen kopers in de markt waren te vinden. Gamma was fl.5 lager op fl.85, Sphinx fl.4 op fl.146 en Twentsche Kabel kon bij een verlies van fl.6 op fl.136 eveneens geen kopers tegenover het aanbod aantreffen. De optiebeurs gaf eenzelfde beeld als de effectenbeurs te zien. De sterkste verliezer was Nedlloyd. VOC kon profiteren van het fusiebericht van Pakhoed en Furness. Om twaalf uur waren op de EOE 14.000 contracten verhandeld. TOKIO. Het Nikkei gemiddelde op de beurs van Tokio kon inhet eerste halfuur van de handel meer dan twee procent winst boeken, maar daarna barstten de verkooporders los. Per saldo sloot de Nikkei op 26.297,84, een verlies van 192,63 punten oftwel 0,73 procent. Handelaren weten het grillige verloop aan de dunne handel. Er verwisselden 280 miljoen aandelen van eigenaar. Ze zeiden dat ind e ochtend beleggingsfondsen kochten maar arbitrageurs vervolgens aan de verkoopzijde actief waren.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft zich gisteren niets aangetrokken van de beurs van Tokio en de beurzen in West-Europa, die allemaal lager waren. Het Dow Jones-gemiddelde van dertig industriele fondsen steeg met 11,64 punten tot 2656,44 punten. Wat betreft de overige fondsen zag het er iets minder goed uit. Het aantal stijgers was vrijwel gelijk aan het aantal dalers na een omzet van 131 miljoen aandelen. Vrijdag werden er 211 miljoen aandelen omgezet.

De beursbarometer zat al snel op een winst van vijftien punten. Dat gebeurde kort na de rede van president Bush, waarin hij de buitenlanders die Irak vasthoudt voor het eerst gijzelaars noemde. De grootste winst van de dag bedroeg 25 punten. Beursdeskundigen die de theorie aanhangen dat een situatie zoals die in het Midden-Oosten nooit lang voor een daling van de aandelenkoersen zorgt, voelden zich maandag in hun gelijk gesterkt.

De dollar wist een flinke koersstijging te boeken. Aan het einde van de handel in New York noteerde de dollar fl.1,7640 tegen fl.1,7450 afgelopen vrijdag. De dollarhandel vatte de uitlatingen van president Bush op als een voorbode van grotere spanning in de Golfcrisis. Bovendien werd gezegd dat de Amerikaanse centrale banken op hun vergadering van deze week zullen besluiten de rente niet te verlagen. In Amsterdam sloot de dollar op fl.1,7560. TOKIO Deaandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokyo zijn vandaag voor de vierde achtereenvolgende beursdag gedaald. De Nikkei-index van 225 aandelen ging omlaag met 192,63 punten ofwel 0,73 procent tot 26.297,84. Het verlies sinds afgelopen woensdag kwam daarmee op 6,45 procent. Sinds de Iraakse invasie van Koeweit op 2 augustus daalde het koersgemiddelde met 14,7 procent.

De koersen waren aanvankelijk evenals gisteren duidelijk hoger. De Nikkei-index kwam op een winst te staan van 450 punten. Na het middaguur bleek alle kooplust echter weer verdwenen. De omzet was met 280 miljoen aandelen opnieuw bescheiden, maar wel groter dan de 207 miljoen van maandag. De Golfcrisis speelde volgens handelaren geen grote rol omdat daarover weinig nieuws was te melden.