Jeltsin wil lid Opec worden

MOSKOU, 21 aug. De Russische federatie, de republiek van president Boris Jeltsin, wil lid worden van de OPEC, het kartel van de dertien olieproducerende landen. Dat zei de Rusische minister van buitenlandse economische betrekkingen, Viktor Jarosjenko gisteren. Hij zinspeelde erop dat Rusland wellicht eerst als waarnemer wordt toegelaten tot het oliekartel en in de toekomst mogelijk volwaardig lid zal kunnen worden.

In juni besloot de Russische federatie dat alle delfstoffen op haar grondgebied vallen onder het eigendom van de republiek. De republiek produceert 90 procent van de totale olieproduktie van de Sovjet-Unie. De Sovjet-Unie is met haar dagproduktie van 12,1 miljoen vaten, de helft van de totale OPEC-produktie, de grootste olieproducent ter wereld, maar geen lid van de OPEC. De eerste vice-president van de Russsische federatie, Ruslan Chasboelatov, heeft gisteren wat gas teruggenomen in de ruzie tussen Rusland en de Sovjet-Unie over wie de eigenaar is van de delfstoffen. De ruzie spitste zich toe op de overeenkomst die de Sovjet-Unie had gesloten met het Zuidafrikaanse goudimperium De Beers. De Beers zal vijf jaar lang goud uit de Sovjet-Unie op de wereldmarkt verkopen in ruil voor vijf miljard dollar. Chasboelatov zei dat de republiek bereid was de controversiele overeenkomst uit te voeren, maar hield staande dat het abnormaal was dat de republiek niet was geraadpleegd over de verkoop van goud dat haar toebehoort.

Sovjet-premier Ryzjkov kreeg gisteren opnieuw een aanval te verduren van de Russische republiek die hem ervan beschuldigde de pogingen te torpederen om de overgang naar een markteconomie te versnellen. 'We hebben in de afgelopen 73 jaar nog nooit zo'n ondoelmatige centrale regering gehad', zei Chasboelatov. (Reuter)