Inzet of techniek?

De strijd tussen de voorstanders van technisch voetbal en degenen die er keihard in willen kletsen, zal wel eeuwig voortgaan. Hoewel ik eens gedroomd heb dat alle cowboys met straffe hand uit de sport waren verdrongen op bevel van een bondsvoorzitter die vaagjes de contouren van Johan Cruijff vertoonde. Maar wat bedriegt men zichzelf toch voortdurend door in de slaap zulke krasse gedachten als feiten te presenteren. Techniek contra inzet zal ten eeuwige dagen een onderwerp van discussie blijven. Ooit had de KNVB een keuze-commissielid, die zijn keuze altijd automatisch richting technische spelers bepaalde. Hij was namelijk zelf een fraaie beheerste voetballer geweest, wars van bruut geweld. Zijn naam was Harry Denis, bouwkundig ingenieur van beroep, aanvoerder van het Nederlands elftal en van het Haagse HBS. Hij kreeg niet altijd zijn zin, want in die KC zaten ook Henk Hoolboom en Henk Pellikaan. Die vonden techniek niet onbelangrijk, maar als er gekozen moest worden prefereerden ze vaak een jongen met pure inzet en opgestroopte mouwen.

Techniek en inzet kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. En als ze elkaar in een en dezelfde speler aanvullen heb je een ster in je elftal. Helaas komt die combinatie slechts uitzonderingsgewijs voor, zodat coaches toch weer vaak tot het maken van een keuze in een van die beide richtingen gedwongen worden. Een coach die op dit punt van zijn geloof is gevallen is Cees Loffeld, de man van de FC Utrecht. In de presentatiegids voor het nieuwe seizoen komt hij tot de volgende bekentenis: 'Ik heb mijn voetbalvisie moeten bijstellen. Aan het begin van vorig seizoen was ik er nog van overtuigd dat techniek een van de belangrijkste aspecten van het voetbal is. Van deze overtuiging ben ik afgestapt: mentaliteit, een ijzeren wil om te winnen is in het professionele voetbal de doorslaggevende factor, niet de potentiele kwaliteit die je in huis hebt, want die staat of valt met de instelling waarmee je die kwaliteit exploiteert.' We mogen Loffeld erkentelijk zijn dat hij de courage opbrengt ook tegen de buitenwereld geen twijfel te laten voortbestaan omtrent zijn keuze. Hij koos voor Holboom en tegen Denis. Hij deed dat ongetwijfeld na wat men rijp beraad pleegt noemen, want hij is een serieuze oefenmeester en geen charlatan in een trendy outfit. Maar daarom heeft hij nog geen gelijk. De FC Utrecht staat al jaren bekend als een onstuimig elftal dat er strijdbaar en fors pleegt in te gaan. Wordt er nu op die strijdbaarheid extra de nadruk gelegd dan mag het nauwelijks verwonderen indien de ploeg aan de verkeerde kant van de streep terecht komt. Diep in zijn hart zal Loffeld dat niet willen, maar het is zeer de vraag of hij de impulsen die hij oproept, voortdurend zal kunnen beheersen. Ik dacht dat het toch zo duidelijk als kristal was dat de basis van alle voetbalhandelingen de techniek moet zijn. Wie daarvan bewust afwijkt komt al gauw bij de schoppers terecht.

    • Herman Kuiphof