Gezinsleden diplomaten vertrokken uit Bagdad

DEN HAAG, 21 aug. Vijf gezinsleden van Nederlandse diplomaten in Irak hebben gebruik gemaakt van de toestemming door de autoriteiten in Bagdad om het land te verlaten.

Bij Buitenlandse Zaken bestaan aanwijzingen dat ook andere buitenlanders Irak mogen verlaten. Die aanwijzing wordt versterkt door het feit dat vannacht enkele duizenden buitenlanders de kans kregen de grens naar Jordanie over te vluchten. Onder hen bevond zich een Nederlander.

Tot vanmiddag had zich in Koeweit nog geen van de 82 Nederlanders in het land gemeld bij de daarvoor aangewezen hotels. Geen van hen was tot dan toe ingezet als 'schild' door de Iraakse autoriteiten tegen Amerikaanse militaire acties.

Niet bekend

Volgens een woordvoerder van het ministerie blijft men op het standpunt staan dat de diplomaten zelf op hun post blijven zolang er Nederlanders in Koeweit en Irak zijn.

De omstandigheden waaronder de 142 Nederlanders in Irak verkeren, zijn nog steeds redelijk goed. Spanning en ongerustheid onder hen nemen echter toe, aldus Buitenlandse Zaken, naarmate er meer berichten uit Koeweit komen over het oppakken van westerse buitenlanders, die als 'schild' worden gebruikt.