Franse wijnexport stagneert

PARIJS, 21 aug. Frankrijk heeft in de eerste helft van dit jaar voor ongeveer 10,4 miljard franc (3,43 miljard gulden) aan wijn geexporteerd. De wijnuitvoer stond daarmee op ongeveer hetzelfde peil als in de eerste helft van vorig jaar. Het wegvallen van een groot deel van de export naar de Verenigde Staten is de oorzaak van de stagnatie in de groei, zo heeft de federatie van Franse wijnexporteurs bekendgemaakt. Over heel 1989 was er nog sprake van een exportgroei van tien procent.

De VS namen in de eerste helft voor 1,2 miljard franc aan Franse wijnen af, veertien procent minder dan in dezelfde periode van 1989. Deze vermindering is het gevolg van het feit dat de Amerikaanse autoriteiten in sommige wijnen sporen van een gewasbeschermingsmiddel hebben gevonden dat in de VS verboden is.

Het beschermingsmiddel wordt in andere landen op grote schaal toegepast. Ongeveer veertien soorten Franse wijn zijn getroffen door het Amerikaanse importverbod. Volgens Louis-Regis Affre van de verenigde Franse wijnexporteurs is de uitvoer naar de VS ook nadelig beinvloed door de lagere dollarkoers en door meer concurrentie van Amerikaanse wijnen. Wil de Franse wijnuitvoer dit jaar nog groeien dan moeten de VS hun importverbod halverwege september ongedaan maken. (Reuter)