Explosie treft gaspijp naar westen

MOSKOU, 21 aug. Een ontploffing van de gaspijp uit Oerengoj naar Petrovsk heeft zaterdag de bewoners van het dorp Nikolajevka in de Sovjet-Unie uit hun huizen gejaagd, zo meldde gisteren de Izvestia. De gaspijp uit Oerengoj in de grote olieprovincie Tjoemen in het hoge noorden van Siberie is een van de centrale doorvoerkanalen voor het Siberische gas naar het westen.

De ontploffing werd gevolgd door een steekvlam van 150 meter. Het kostte medewerkers van Koejbysjevtransgaz zes uur voor ze de gastoevoer wisten te stoppen. De ontploffing, de zesde sinds begin dit jaar in dit gebied, heeft geen levens geeist. Volgens een functionaris uit Krasnojarski, geciteerd in de Izvestia, was het een wonder dat er geen mensen in de buurt waren toen de pijp ontplofte. Men was net klaar met de oogst op het veld waar de gaspijp doorheen loopt.

Bij de gaspijpen doen zich met grote regelmaat ongelukken voor. Het ernstigste van de afgelopen tijd gebeurde vorig jaar in de buurt van Oefa, de hoofdstad van Basjkirie in de Oeral. Een lange tijd onopgemerkt lek in de gasleiding leidde tot de vorming van een 'gasmoeras', dat door een noodlottige samenloop van omstandigheden tot ontploffing kwam toen twee treinen elkaar precies op dat punt passeerden. Daarbij kwamen meer dan 600 mensen om en liepen tientallen ernstige brandwonden op. Het ongeluk bij Oefa werd veroorzaakt door een schokkende nalatigheid van de verantwoordelijke werknemers. Toen zij een daling van de gasdruk in de pijp bemerkten, veroorzaakt door het lek, besloten zij gewoon de druk op te voeren in plaats van naar de oorzaak van het wegvallen van de druk te gaan zoeken.