Dodo veel slanker in nieuwe reconstructie

De dodo (Raphus cucullatus)werd op het eiland Mauritius ontdekt. In 1507 of 1592, daarover verschillen de meningen. Wel staat vast dat hij in 1681 uitgestorven was. Mensen, varkens en apen hadden zich te goed gedaan aan vogel, jongen en eieren (een per broedsel). Vanaf die tijd leeft de dodo voort als afbeelding. Het bekendst is de massieve dodo die Tenniel voor Alice in Wonderland tekende, maar ook op andere afbeeldingen wordt de vogel afgebeeld als een plomp dier (rechts). Dat kan een gevolg zijn van het feit dat de dieren niet in de natuur, maar in gevangenschap werden getekend. A. M. Kitchener, conservator vogels en zoogdieren van het Royal Museum in Edinburh en preparateur D. Frampton hebben nu een reconstructie van de vogel gemaakt die volgens hen meer beantwoordt aan het origineel. Het dier is nu aanmerkelijk slanker uitgevallen (linkerfoto). Kitchener en Frampton gingen uit van enkele overgebleven skeletten, een opgezet hoofd, een stuk van een snavel en het afgietsel van een voet. (Nature, 9 aug.)