BP stoot Nederlands gasbelang af

ROTTERDAM, 21 aug. Oliemaatschappij British Petroleum (BP) wil af van haar Nederlandse belangen in de exploratie en winning van gas. Er hebben zich al verschillende kopers aangediend, waaronder de firma Wintershall, een dochterbedrijf van het chemieconcern BASF. De bezittingen vertegenwoordigen een waarde van naar schatting 120 miljoen gulden.

P. Janssen, districtsbestuurder van de Industriebond FNV, noemt de uitverkoop 'merkwaardig' en 'onverwacht'.

Hij wijst erop dat BP in het laatste jaarverslag nog lovend spreekt over de Nederlandse gasbelangen en nadrukkelijk melding maakt van de zeer goede vooruitzichten. Janssen: 'Kennelijk vinden ze de Nederlandse winsten nog niet hoog genoeg en zijn ze op zoek naar het grote geld.' BP zegt dat het afstoten van de Nederlandse gasbelangen voortkomt uit herziening van de exploratiestrategie. Het Britse concern wil opsporing en winning richten op gebieden, die nog niet eerder onderzocht zijn, bij voorbeeld in Afrika en de Sovjet-Unie. Bestaande belangen zullen alleen worden gehandhaafd als het gaat om subtantiele produktie, zoals in het Britse deel van de Noordzee, aldus British Petroleum.

De Nederlandse gasproduktie van BP is maar bescheiden. Uit vier Nederlandse gasvelden haalt de maatschappij 380.000 kubieke meter gas per dag, ruim een procent van de totale gaswinning van British Petroleum. Eind 1991 zou BP een gasveld bij Waalwijk in produktie nemen. In totaal heeft het concern in Nederland gasbelangen in 23 offshore blokken met een oppervlakte van 1670 vierkante kilometer en in twee gebieden op het vasteland met een oppervlakte van 1374 vierkante kilometer.

Districtsbestuurder Janssen van de Industriebond FNV vindt het 'redelijk onbeschoft' dat BP de vakorganisaties niet op de hoogte heeft gesteld van de plannen tot verkoop. Overigens verwacht hij geen nadelige gevolgen voor het personeel. In totaal gaat het om 50 werknemers in Den Haag, van wie 35 Nederlanders.