Alle partijen in de DDR willen eenheid nu op 14 oktober

OOST-BERLIJN, 21 aug. De DDR wil op 14 oktober toetreden tot de Bondrepubliek. Tijdens overleg tussen de Oostduitse premier, Lothar de Maiziere, en de voorzitters van alle fracties in de Volkskammer is daarover een akkoord bereikt. Op een speciale zitting van het Oostduitse parlement op 9 oktober zal definitief tot toetreding worden besloten.

In Bonn en Berlijn werd de afgelopen dagen rekening gehouden met de mogelijkheid dat de eenwording al eerder een feit zou worden wegens de politieke desintegratie en de economische crisis in de DDR. Zowel De Maiziere als de Oostduitse SPD-voorzitter Thierse stelde zich echter op het standpunt dat eerst afspraken moeten worden gemaakt over de internationale implicaties van de eenwording, zoals die zijn voorzien in het twee-plus-vier-overleg tussen de twee Duitslanden en de vier bezettingsmachten op 12 september in Moskou.

De Oostduitse premier hoopt nog altijd dat de toetreding tot de Bondsrepubliek zich zal kunnen voltrekken volgens de afspraken die worden gemaakt in het kader van het concept-staatsverdrag, waarover nog steeds wordt onderhandeld. De premier heeft dan echter een meerderheid van tweederden nodig in de Volkskammer. Sinds de sociaal-democratische ministers vorige week uit het Oostduitse coalitiekabinet stapten, ontbreekt die meerderheid voor het staatsverdrag.

De sociaal-democraten in de Bondsrepubliek en in de DDR lijken nu voorkeur te hebben voor toetreding zonder staatsverdrag. De plaatsvervangend voorzitter van de Oostduitse SPD, Karl-August-Kamilli, en het vooraanstaande Westduitse SPD-lid Anke Fuchs bepleiten een overgangswet. Het voordeel daarvan voor de SPD is dat die ook zal moeten worden aanvaard door de Westduitse Bundesrat, waarin de SPD de meerderheid heeft.68 van 400 afgevaardigden in de Volkskammer zijn vroeger medewerker geweest van de Oostduitse inlichtingendienst Stasi. Dat meldde gisteren de Westberlijnse zender Freies Berlin. Dat zou blijken uit gegevens van het vroegere ministerie voor staatsveiligheid. (DPA, AFP)