'Aanvoer van cocaine via de Antillen neemt toe'

ANTILLEN/ ARUBA, 21 aug. De aanvoer van cocaine naar Nederland via de Antillen en Aruba zal de komende tijd sterk in omvang toenemen. Dat verwachten officieren van justitie en rechercheurs die belast zijn met bestrijding van narcotica in het Caraibische deel van het Koninkrijk.

Volgens Jules Sambo, hoofd van de afdeling verdovende middelen van de Arubaanse politie, is het afgelopen jaar geconstateerd dat de in Colombia geproduceerde cocaine die vroeger via Aruba vooral naar de Verenigde Staten werd gesmokkeld nu bijna exclusief voor Nederland bestemd is. 'De belangrijkste reden is de prijsontwikkeling. Groothandelsprijzen voor een kilo cocaine bedragen in de VS nu 30.000 en in Nederland 70.000 dollar.' Als gevolg van de drugsoorlog in Zuid-Amerika worden in het Caraibisch gebied grote coke-opslagplaatsen aangelegd, aldus Sambo. De hoeveelheid onderschepte cocaine op Aruba tot 1988 jaarlijks ongeveer tien kilo is in de eerste helft van dit jaar al opgelopen tot 413 kilo.

De drugsgrafieken op de Antillen vertonen een identiek beeld. Pedro Atacho, hoofd narcotica-brigade van de politie op Curacao, ao, wijt de stijgende popularitevan Nederland aan het 'veel te liberale justitiele beleid'.

De enige officier van justitie op Sint Maarten, mr. H. Wesselink, zegt 'een zeer ernstig vermoeden' te hebben dat het eiland waar geen douane is steeds nadrukkelijker wordt gebruikt als overlaadstation voor 'grote hoeveelheden cocaine' uit Zuid-Amerika die vervolgens naar Europa en de VS gaan.

De chefs narcotica-politie op Curacao en Aruba menen dat de drugsbestrijding aanmerkelijk kan worden verbeterd als Nederland besluit om marine-schepen te laten patrouilleren. 'Dat zou enorm afschrikwekkend werken', aldus Sambo. Colombia ligt op een paar uur varen van Aruba.

Pag.2: Antillen als trampoline voor drugshandel

    • Marcel Haenen