Zangeres Pearl Bailey overleden

AMSTERDAM, 20 aug. De zangeres en musical-actrice Pearl Bailey is vrijdag op 72-jarige leeftijd overleden. Ze trad de laatste jaren om gezondheidsredenen niet vaak meer op en werkte hoofdzakelijk als permanent lid van de Amerikaanse delegatie voor de Verenigde Naties. Haar grootste bekendheid verwierf ze met belangrijke bijrollen in films als Carmen Jones, de zwarte versie van de opera Carmen uit 1954, en Porgy and Bess uit 1959, alletwee onder regie van Otto Preminger.

Pearl Bailey werd geboren in Newport News, een maand na Ella Fitzgerald. Ze won in 1933 de eerste prijs in een talentenjacht voor showdanseressen en ontwikkelde zich in clubs in Philadelphia als zangeres. In het begin van de jaren veertig had ze contracten bij de dansorkesten van Cootie Williams en Cab Calloway, daarna werkte ze mee aan amusementsprogramma's voor de Amerikaanse troepen aan het front. Ze trouwde in 1952 met Louis Bellson, drummer in het orkest van Duke Ellington, met wie ze een groot aantal platen maakte voornamelijk in het show- en musicalgenre, hoewel de jazz-invloeden altijd hoorbaar bleven. In de jaren vijftig werd ze door Broadway-produkties als House of flowers en Hello Dolly een veelgevraagd musical-actrice. Behalve in de twee films met Preminger verscheen ze ook in St Louis Blues, de verfilmde biografie van blues-componist W. C. Handy, samen met vedetten als Eartha Kitt en Nat King Cole. Nadat ze zich uit de show business had teruggetrokken, schreef Pearl Bailey een aantal autobiografische boeken en verwierf een doctoraat in de theologie, een studierichting die verwees naar het religieuze milieu waarin ze werd geboren.