Trots van All Blacks geschonden

WELLINGTON, 20 aug. De Nieuw-Zeelandse trots is behoorlijk geschonden. De onoverwinnelijk geachte nationale rugbyers verloren zaterdag in Wellington de interland tegen Australie met 9-21. Dat was de eerste Nieuw-Zeelandse nederlaag in vier jaar. Het feit dat het nationale 'All Black' team jarenlang onbetwist het sterkste ter wereld was, vormde voor veel Nieuw-Zeelanders een reden voor hun land een ereplaats in de internationale sportwereld in te ruimen. De All Blacks veroverden in 1987 in eigen land met enorme overmacht het eerste toernooi om de Wereldbeker. Sindsdien werden alle rugbylanden van enige faam opnieuw door Nieuw-Zeeland verslagen.

In Wellingtons Athletic Park maakten de Australiers slim gebruik van een stevige storm. Met die storm in de rug werd in de tweede helft met lange trappen regelmatig terreinwinst geboekt. De 6-9 achterstand halverwege werd aldus in een stevige 21-9 zege omgebogen. Plotseling is het niet langer vanzelfsprekend dat de strijd om het wereldkampioenschap, volgend jaar in Engeland en Frankrijk, weer door Nieuw-Zeeland zal worden veroverd. 'Na onze laatste nederlaag in 1986 in Nantes tegen Frankrijk, keken de spelers elkaar aan en herrezen. Ik ben er zeker van dat dit nu opnieuw gaat gebeuren', aldus All Black-coach Alex Wylie. Zijn bijna goddelijke status in Nieuw-Zeeland lijkt nu aan een korte onderbreking toe.

Overigens dreigt er gevaar voor de Nieuw-Zeelanders uit een

ere hoek. Volgens een voormalige Zuidafrikaanse rugby-international, Carel du Plessis, zullen de Zuidafrikanen vanwege de politieke veranderingen in dat land binnen twee jaar weer aan internationale wedstrijden meedoen. Na een korte aanpassingsfase zouden de 'Springbokken', het nationale team van Zuid-Afrika, weer op wereldniveau meedraaien, zo verklaarde de in Wellington aanwezige Du Plessis. In Nieuw-Zeeland leidde de wens om de krachten van de All Blacks met die van de Springbokken te meten, tot schendingen van de internationale sportboycot van Zuid-Afrika. Die leidden onder meer tot de zwart-Afrikaanse boycot van de Olympische Spelen in Montreal in 1976.

    • Hans van Kregten