Treurig toernooi pleidooi voor nieuw stadion

AMSTERDAM, 20 aug. Afgelopen zaterdag kwam een aantal notabelen zoals leden van de Amsterdamse gemeenteraad, wethouders maar ook bestuurders van Ajax op de koffie in de ambtswoning van burgemeester Van Thijn. In het monumentale grachtenpand was het gesprek van de dag niet zozeer het later door Club Brugge gewonnen Amsterdam 715-toernooi, maar het nieuw te bouwen stadion waarover binnenkort een beslissing valt. Ajax lobbyde wat het kon om de laatste twijfelaars te overtuigen van de noodzaak van een grote voetbaltempel in de hoofdstad. Een dag later zorgden de weergoden in wezen voor het beste pleidooi. Het Olympisch Stadion was met vijftienduizend toeschouwers nog niet voor een derde gevuld en het regengordijn vormde in combinatie met de lege tribunes voor een macaber decor. Om nog maar niet te spreken over de bezoekers die onoverdekt zaten. Zij werden voor een paar tientjes urenlang getrakteerd op een koude douche. 'Als ooit de noodzaak werd aangetoond van een nieuw stadion in Amsterdam dan is het vandaag wel geweest', concludeerde organisator Rien Bal. 'Niemand laat zich graag voor vier tientjes natregenen. Ik heb vandaag respect voor het publiek gehad. Wij komen door het noodweer in de rode cijfers te zitten (met enkele tienduizenden guldens, red.). Het hangt nog even van onze uitgaven af hoe diep.' De vijftienduizend toeschouwers op de tweede dag betekenden een dieptepunt in het bestaan van het Amsterdam-toernooi. In totaal passeerden er niet meer dan 35.000 bezoekers de bekladde poorten van het Olympisch Stadion. Dat is bijna tienduizend minder dan begroot. Het altijd winstgevende evenement lijkt zijn beste tijd te hebben gehad.

Een verbeterde accommodatie zou ook het Amsterdam-toernooi een nieuwe impuls kunnen geven. Op 6 september beslissen drie institutionele beleggers, te weten ABP, PGGM en NMB/Postbank, of zij bereid zijn tegen een lage rente van zes procent het ontbrekende bedrag voor het kapitaal van een nieuw stadion in Amsterdam-Zuidoost te lenen. In totaal bedragen de stichtingskosten van het 'Sportpark Strandvliet' driehonderd miljoen gulden. Het jaarlijkse exploitatietekort zeker twintig miljoen. Honderd miljoen komt er los aan subsidie, tweehonderd miljoen moet via ingewikkelde constructies worden opgehoest door de gemeente, Ajax, particulieren en de institutionele beleggers. Die laatsten maken hun beslissing dus kenbaar op 6 september en dat wordt essentieel genoemd voor de bouw van het stadion.

Ajax-voorzitter Michael van Praag: 'Ik heb begrepen dat het nog om een gat gaat van vijftig miljoen. Als Sportcomplex Amsterdam BV zijn plaatje rond heeft gaat het definitieve plan naar de raad. Dan zal er wel weer weken overheen gaan voordat er op dat niveau een besluit is genomen. Maar als het plan maar eenmaal op het stadhuis ligt. Dat moet voor eind september het geval zijn want anders gaan wij in de Watergraafsmeer zelf een stadion bouwen.' Bij burgemeester Van Thijn thuis werden alle voetbalbestuurders nog eens op het feit gewezen dat het huidige Olympisch Stadion in september 1991 tegen de vlakte gaat. Maar het doek voor de betonnen steenmassa is nog niet gevallen. Ajax en de stichting internationaal voetbaltoernooi hebben protest aangetekend tegen dit besluit. Organisator Rien Bal: 'We zouden het toernooi dan nog een keer kunnen organiseren. Daarna zeker een paar jaar niet. Dat brengt de continuiteit van het toernooi in gevaar.'

En Michael van Praag: 'Voordat je kunt starten met de bouw ben je een jaar verder. Dan duurt het nog zeker twee jaar voordat het stadion er staat. In die periode willen wij voor de wedstrijden tegen PSV en eventuele Europa-Cupduels blijven uitwijken naar het Olympisch Stadion. Als we onze eigen accommodatie gaan verbouwen zijn we van plan tijdelijk zelfs al onze thuiswedstrijden in het stadion te spelen. Het is voor ons dus van het grootste belang dat het Olympisch Stadion voorlopig niet ten prooi valt aan de sloophamer.'

Club Brugge

Gezien de publieke belangstelling had het Amsterdam 715-toernooi ook in het Ajax-stadion kunnen worden afgewerkt. Maar Rien Bal liet blijken dit toch niet als een optie voor de toekomst te zien. De vijftienduizend bezoekers zagen gisteravond, wel of niet van onder een paraplu, hetzelfde sportieve beeld als vrijdag. Club Brugge won het toernooi door met 2-0 van PSV te winnen. Romario miste een handvol kansen. Zelfs vanaf de penaltystip kon hij de taaie doelman Danny Verlinden niet verschalken. PSV, dat deze week nog deelneemt aan het Barcelona-toernooi, moet met enige zorg de competitiestart tegemoet zien. Het team maakt allerminst een ingespeelde indruk, terwijl Vanenburg, Gerets, Ellerman en Van Aerle moeten terugkomen van blessures. Bovendien wacht Stan Valckx een schorsing naar aanleiding van een rode kaart, die hij opliep na een tackle op Foeke Booy. Bobby Robson, licht geirriteerd: 'We hebben het er voor de wedstrijd juist nog over gehad. Dit soort overtredingen worden in het vervolg harder bestraft. Maar Stan heeft het kennelijk niet begrepen.'

De boosdoener zelf was ook niet op de hoogte van het feit dat de rode kaart consequenties heeft voor de competitie. Valckx: 'Schei uit, maak me niet gek. Dat zou belachelijk zijn. Zo'n harde overtreding was het trouwens niet. Ik raakte hem tegen z'n kuit.' Ajax had aanvankelijk weer grote moeite om te scoren, al liet de ploeg vaak fraaie aanvalspatronen zien. Bij een 2-0-achterstand tegen KV Mechelen haalde Beenhakker Stefan Pettersson en Aron Winter naar de kant. De vervangers Bergkamp en Ronald de Boer (hij scoorde 2-1) zorgden voor meer dreiging. Met behulp van doelman Preud'homme kwam Ajax op gelijke hoogte (doelpunt Van 't Schip), waarna de Amsterdammers bij het nemen van strafschoppen alsnog verloren. Beenhakker later: 'Ik ben nog steeds heel tevreden over Pettersson, maar ik gokte vanavond voor het opportunisme van Ronald de Boer en dat pakte goed uit.' Pettersson zelf: 'Laten we eerst maar eens aan de competitie beginnen. Als we dan nog steeds zo moeizaam scoren kunnen we altijd nog over veranderingen binnen het team praten.' Voor het oog van de tv-camera sprak Leo Beenhakker een hartig woordje met Bryan Roy. De coach was witheet. Beenhakker later tot bedaren gekomen: 'Roy heeft anderhalve wedstrijd goed gespeeld. De laatste driekwartier was hij niet effectief genoeg. Ik zeg dat iemand dan recht in z'n gezicht. Vroeger keek hij me daarbij niet aan, nu wel. We hebben elkaar een hand gegeven.'

Roy had een schrale troost, op het moment dat hij zijn uitbrander kreeg was een groot deel van het publiek al - doorweekt - op weg naar huis.

    • Erik Oudshoorn