Spelersvakbond VVCS ongerust over gevolgen nieuwe regelsarbitrage

ROTTERDAM, 20 aug. De spelersvakbond VVCS is bezorgd over de gevolgen van de nieuwe instructies die voetbalscheidsrechters hebben gekregen. Karel Jansen zal namens de spelers bij de KNVB met spoed op een gesprek met het sectiebestuur aandringen. Jansen verwacht met name in het begin van de competitie een overvloed van rode en gele kaarten, maar vindt het vooral belangrijk dat de strafmaat van de diverse vergrijpen wordt vastgelegd. Volgens de voorman van de VVCS moet die officieel door de algemene vergadering van de profsectie van de KNVB worden bepaald.

Jo de Min, secretaris van de tuchtcommissie van de KNVB, zegt echter dat de richtlijnen al vaststaan en niet hoeven te worden veranderd. Voor een rode kaart wegens 'ernstig gemeen spel' staat een maximale straf van acht wedstrijden schorsing. 'De tuchtcommissie zal zich nog wel beraden hoe er op bepaalde gevallen moet worden gereageerd. Maar dat is een interne zaak', aldus De Min.

Volgens de instructies van de FIFA, de wereldvoetbalbond, moeten de arbiters met ingang van dit seizoen een speler die een tegenstander onreglementair een scoringskans ontneemt met een rode kaart bestraffen. Ook is gevraagd of er strenger tegen geweldadige handelingen en ernstig gemeen spel kan worden opgetreden. Op 9 augustus kregen de scheidsrechters, trainers en spelers in Zeist uitleg. Jansen sprak bij die gelegenheid al zijn bezorgdheid uit. Die is nog niet weggenomen. In verscheidene oefenduels en toernooien werden spelers uit het veld gestuurd.

Jansen zegt wel dat het aantal uitgedeelde kaarten op de eerste speeldag van de eerste divisie, afgelopen zaterdag, hem is meegevallen. In de tien wedstrijden gaven de arbiters 29 keer een gele kaarten en geen rode kaarten. Op de openingsdag van de competitie van het seizoen 1988-'89 werd er met een wedstrijd minder op het programma elf maal minder geel uitgedeeld. Jansen wijst op de wedstrijd Eindhoven-VVV, waar door scheidsrechter Van Riel acht gele kaarten werd uitgedeeld. 'Dat is toch niet normaal. Met zo'n totaal kan je toch stellen dat er iets aan de hand is', aldus Jansen.

Jansen verbaast zich erover dat de clubs en trainers nog geen gezamelijk protest hebben laten horen. Hij verwijt hun een passieve houding. 'Het is voor clubs en trainers toch van groot belang dat ze straks niet met bergen geschorste spelers komen te zitten.'

Gerard Slager, directeur van de federatie van voetbalorganisaties (FBO), zegt het geen goede zaak te vinden tegen kaarten en de strafmaat te protesteren. 'Wij maken ons meer zorgen over de reacties op de tribunes. Door de nieuwe regels is de druk op de scheidsrechters groter geworden en dat kan discussies onder de toeschouwers opleveren met alle gevolgen vandien. En dat slaat dan rechtstreeks terug op de clubs', aldus Slager.

De trainers hebben in klein gezelschap wel al hun bezorgheid geuit. Bij een bijeenkomst, vorige week in Volendam, sprak een aantal oefenmeesters zich uit voor een onderhoud met de scheidsrechters. Dat is er echter nog niet van gekomen. De manager van PSV, Kees Ploegsma, reageerde gisteravond in Amsterdam zeer verbolgen op de rode kaart die verdediger Stan Valckx in de wedstrijd tegen Club Brugge van scheidsrechter Houben kreeg voor het onderuit halen van tegenstander Foeke Booy. 'Hij greep eerst naar de gele kaart en veranderde toen zijn mening en liet rood zien. Dat slaat erg nergens op', aldus Ploegsma. Houben verklaarde na afloop dat hij ook zonder de verscherpte instructie Valckx uit het veld zou hebben gestuurd. De kaarten die er in het oefenvoetbal worden gegeven tellen volwaardig mee en kunnen voor competitiewedstrijden een schorsing opleveren. Dat is echter niets nieuws. De reglementen van de KNVB maken wat betreft de straf geen onderscheid tussen vriendschappelijk- en competitievoetbal.

Ploegsma: 'Clubs als Ajax en PSV spelen in de aanloop altijd grote wedstrijden. Indien het zo verder gaat kunnen we in het vervolg in deze periode beter maar niet meer spelen.'

Ook de Roemeense aanwinst van PSV, Popescu, liep in de voorbereiding al tegen twee keer geel op.

    • Hans Klippus