Sleepin Amsterdam trekt meer dan 40.000 bezoekers; Eenrecord aantal slapers

Iedere dag om vier uur staan ze in een lange rij voor de deur. Jongeren uit alle windstreken, rugzak op de rug. Het loopt storm op het Sleepin-gebouw in Amsterdam, waar jeugdige toeristen voor 12,50 gulden per nacht kunnen slapen. Deze week wordt de 40.000ste bezoeker van dit jaar verwacht. Een record. In 1988 nog bedroeg het totaal 20.000 bezoekers. Vorig jaar liep dat getal op tot 30.000. Amsterdam blijft grote aantrekkingskracht uitoefenen op jongeren uit de hele wereld. Bovendien is het een van de goedkoopste hoofdsteden van Europa. Dat speelt waarschijnlijk een rol bij de onverwachte toevloed van jongeren. Helaas ontbreekt het aan betaalbare accomodatie, zegt beheerster Petra Stoffers van de Sleepin. 'In de klasse twee- of drie-sterrenhotels is veel bijgekomen, maar op dit niveau niet. Vroeger had je goedkope botels achter het Centraal Station. De omgeving van die boten was gevaarlijk en ze zijn opgedoekt, maar er is niets voor in de plaats gekomen. Wij moeten veel mensen wegsturen. Vaak komen ze hier in laatste instantie, als ze nergens anders terecht kunnen. Er zijn veel jongeren die 's nachts noodgedwongen op het Centraal Station lopen of in parken bivakkeren. Het bevreemdt ons dat de gemeente daar niet op inspringt.' Het enorme pand aan de Mauritskade was vroeger een katholiek verpleeghuis, het St. Elisabethgesticht. Nu slingeren er sportschoenen over de vloer en stampt de discomuziek er door de voormalige kerk. De Sleepin is er sinds 1982 gevestigd. Eerst zat het centrum aan de Rozengracht. Het was opgericht in de jaren zeventig om de Dam en het Vondelpark te ontlasten. Daar lagen de slaapzakken zij aan zij lagen en buurtbewoners werden gek van het nachtelijk getokkel op gitaren. De buren van de Rozengracht vonden het ook maar matig, maar de lokatie aan de Mauritskade heeft volgens Petra Stoffers tot nu toe nauwelijks problemen met omwonenden opgeleverd.

Het centrum valt nog onder verantwoordelijkheid van de gemeente, maar per 1 januari wordt ook dit project meegenomen in de privatiseringsgolf en zal er een stichting worden opgericht. Vooruitlopend daarop is Paul Hermanides als nieuwe directeur aangesteld en Petra Stoffers als beheerster. Zij zijn vol plannen voor de toekomst. 'Wij willen toe naar een groot internationaal en intercultureel centrum voor jongeren', zegt Petra Stoffers. De ruimte is het hele jaar in gebruik, maar er is een scheiding tussen de zomer- en de winteractiviteiten. In de winter gaan de meeste slaapzalen dicht en worden er congressen en seminars voor jongeren gehouden. In september begint het seizoen weer met een door studenten georganiseerd natuurkundecongres, waarbij de 250 Oosteuropese deelnemers in de Sleepin zullen worden ondergebracht. In de zomer gaan de poorten open voor jeugdige toeristen die goedkoop onderdak zoeken. Door de groeiende belangstelling gaan de slaapzalen de laatste paar jaar steeds vroeger open. De plannen beogen het zomer- en winteraanbod meer op elkaar af te stemmen en het hele jaar door maximale accomodatie en faciliteiten te bieden.

De Sleepin heeft een capaciteit van 550 bedden. In zeven enorme slaapzalen staan de stapelbedden in lange rijen opgesteld. Het ruikt er niet echt fris en de privacy is minimaal. Volgens de nieuwe plannen zouden die grote zalen moeten worden opgesplitst in kleinere eenheden. Nu zijn er negen kleinere kamers met plaats voor tien slapers. Vrouwen die niet met mannen in een ruimte willen slapen kunnen terecht in een aparte afdeling gemarkeerd met een vrouwenteken. Af en toe sluipt er nog wel eens een enkel opdringerig type binnen. 'We hebben er vannacht nog een man uitgezet, die werd betrapt toen hij al met zijn handen in de slaapzak van een dame zat', vertelt Petra Stoffers.

De staf bestaat uit vier personen. Twee receptionisten zorgen voor de opvang. In de zomer werken er 20 extra mensen in ploegendienst. Vorig jaar kregen zij 87 verschillende nationaliteiten over de vloer. In augustus voeren de Italianen de boventoon. Verder komen er veel Engelsen, Duitsers en Amerikanen. 'Van een toename van toeristen uit Oost-Europa hebben wij nog weinig gemerkt', zegt Stoffers. 'Wel is er een opvallende stijging van het aantal Zuidkoreanen. Het schijnt dat hun regering op dit moment het individueel reizen erg stimuleert.' Het centrum beschikt over een bar en een restaurant waar goedkope maaltijden worden geserveerd. In twee grote tuinen, die binnen het complex liggen, kunnen de bezoekers een drankje drinken zonder dat de buurtbewoners last van hun conversatie hebben. Op de vaste avonden met theater, muziek, of disco kunnen ook mensen die niet in de Sleepin logeren tegen een lage entreeprijs naar binnen.

Het pand is dag en nacht geopend, alleen tussen twaalf en vier uur 's middags gaan de deuren dicht. Dan is het tijd voor de grote schoonmaak. Iedere dag opnieuw moeten de bezoekers een kaartje voor een slaapplaats kopen, daarom is het zaak voor openingstijd voor de deur te staan. De bagage kunnen zij in een bewaakte ruimte achterlaten. Hard drugs zijn absoluut verboden en daar wordt streng op toegezien. Stoffers: 'Onze slogan is 'safe, cheap and clean'. Onze medewerkers zijn getraind op het herkennen van drugsgebruikers. Die verwijzen zij vriendelijk naar speciale opvangplaatsen. Ook dronken, agressieve mensen laten wij er niet in. Maar we hebben over het algemeen weinig problemen.'

    • Gerda Telgenhof