Ruimere taak voor Franse marine in Golf

PARIJS, 20 aug. Frankrijk heeft zijn marine opdracht gegeven 'met kracht' op te treden in de Golf tegen schepen die proberen het tegen Irak afgekondigde handelsembargo te breken. Het Franse ministerie van buitenlandse zaken heeft bij Irak scherp geprotesteerd tegen het overbrengen van een groep van 26 Fransen uit Koeweit naar een onbekende bestemming in Irak. Onduidelijk is of Frankrijk nu bereid is om schepen die goederen naar of van Irak vervoeren ook met geweld tegen te houden. Uit een verklaring, die is uitgegeven door het Franse ministerie van buitenlandse zaken, blijkt niet of een dergelijke opdracht aan de Franse marineschepen in de Golf is gegeven. Een woordvoerder verklaarde dat de details van de verstrekte opdracht militair geheim zijn. Naar verluidt zouden de Franse marinemensen de opdracht hebben gekregen eerst radio-contact te maken met verdachte schepen en vervolgens aan boord moeten gaan voor inspectie als ze de zaak niet vertrouwen. Zou daarvoor geen toestemming worden gegeven, dan zou een schot voor de boeg mogen worden gelast. Er zou echter niet op vrachtschepen mogen worden gevuurd zonder uitdrukkelijke toestemming van de Franse president. Tot dusver zijn Franse schepen nog niet betrokken geweest bij de controle van schepen in de Golf.

Vorige week distantieerde Parijs zich nog van de opstelling van de Verenigde Staten en Groot-Brittannie, toen deze twee landen tot een soortgelijke aanpak besloten. Parijs zei toen dat pas tot een militaire effectuering van de VN-blokkade zou kunnen worden overgegaan op het moment dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daartoe zou besluiten.

De Franse regering bevestigde gisteren dat 26 Fransen uit Koeweit zijn overgebracht naar een onbekende bestemming in Irak en dat een Fransman in Koeweit wordt vastgehouden. Aanleiding voor de bevestiging was de beschuldiging van de vrouw van een van de gegijzelden in een vraaggesprek voor de Franse televisie, dat de regering de detentie van de 27, onder wie een vierjarig kind, geheim wilde houden. Een Franse woordvoerder zei dat de Iraakse autoriteiten Parijs zaterdag op de hoogte hadden gebracht van de maatregelen die genomen zijn tegen buitenlanders. Irak zei zaterdag buitenlanders te hebben overgebracht naar strategische plaatsen om te voorkomen dat die doelwit worden van militaire aanvallen. Frankrijk zou de afgelopen weken in het geheim hebben gepoogd een speciale behandeling te krijgen voor de Franse staatsburgers in Koeweit en Irak. Tot een verscherping van de Franse opstelling bij de controle van schepen in de Golf zou zijn besloten nadat deze pogingen op niets waren uitgelopen. (AFP, Reuter, UPI)