Premier nodigt Solzjenitsyn uit

MOSKOU, 20 aug. De premier van de Russische republiek heeft de schrijver en Nobelprijswinnaar Aleksandr Solzjenitsyn uitgenodigd als zijn 'persoonlijke gast' naar Moskou terug te keren. Solzjenitsyns vrouw Natalja heeft echter in een vraaggesprek met de Pravda gezegd dat de Sovjet-regering eerst de beschuldigingen tegen haar man moet intrekken.

De uitnodiging van premier Ivan Silajev was vervat in een open brief in de Sovjetskaja Rossija. Silajev omschreef Solzjenitsyn als 'een grote zoon van het Russische volk'. Zaterdag zijn nog enkele namen bekend geworden van verbannen Sovjet-burgers die hun staatsburgerschap terugkrijgen. Onder hen zijn Solzjenitsyns vrouw Natalja, de dichteres Irina Ratoesjinskaja en haar man, de baptistenleider Georgi Vins en de psychiater Anatoli Korjagin, die zes jaar in kampen heeft gezeten wegens zijn protestacties tegen het misbruik van de psychiatrie. (AP)