Ook dochter Ceausescu vrijgelaten

BOEKAREST, 20 aug. De Roemeense autoriteiten hebben zaterdag Zoe Ceausescu vrijgelaten, de dochter van de in december ten val gebrachte president. Een dag eerder was haar broer Valentin al op vrije voeten gesteld. Het gerechtelijk onderzoek tegen beiden wordt echter voortgezet.

Naast Zoe Ceausescu werden zaterdag ook haar man, Mircea Oprean, en Poliana Cristescu, de vrouw van Nicu Ceausescu, vrijgelaten. Het drietal werd bij de gevangenis opgehaald door Valentin Ceausescu en een groep vrienden. Tot de vrijlating is opdracht gegeven door het militair tribunaal in Boekarest. Een verzoek van de openbare aanklager om het voorarrest te verlengen is van de hand gewezen omdat de betrokkenen 'geen gevaar opleveren voor de openbare orde', zo is in Boekarest bekendgemaakt.

Valentin en Zoe Ceausescu worden beiden verdacht van corruptie en verduistering van staatsbezit, waarvoor ze tot twintig jaar gevangenisstraf kunnen worden veroordeeld. Ze werden in december vorig jaar gearresteerd, enkele dagen na de val en executie van hun vader.

Van de kinderen van het echtpaar Ceausescu zit nu alleen Nicu nog gevangen, de enige van de drie die tijdens de dictatuur zelf politiek actief is geweest. Hij staat in Sibiu, de stad waar hij partijchef is geweest, terecht op de beschuldiging van deelname aan volkerenmoord; hij zou in december in Sibiu opdracht hebben gegeven op betogers te schieten. Het proces wordt morgen hervat.

De advocate van Nicu Ceausescu, Paula Iacob, heeft gisteren verzocht haar client naar een gevangenisziekenhuis over te brengen. Hij zou levercyrrhose hebben en er ernstig aan toe zijn. (Reuter, AFP)