Olieprijs weer omhoog door crisis

ROTTERDAM, 20 aug. Nieuwe spanningen in de Golf door de dreigementen van de Iraakse dictator Saddam Hussein tegen buitenlanders hebben de olieprijs vanochtend opnieuw omhooggedreven. Ook de spanningen binnen de Organisatie van olie-exporterende landen (OPEC) om snel de olieproduktie op te voeren zijn daar debet aan.

De dollarkoers steeg licht en de Amsterdamse Beurs liet een afkalvend beeld met weinig omzet liet zien. De stemmingsindex noteerde toen al snel een verlies van een half punt op 103. De olietermijnmarkt in Londen opende vanmorgen eerst met een daling van prijs per vat ruwe Noordzee-olie ('Brent') met 27 dollarcent tot 26,85 dollar, maar later op de ochtend werd een stijging van 52 cent genoteerd 27,37 dollar. Vrijdag sloot de markt met contracten van 27,12 dollar per vat van 159 liter voor levering in oktober, een stijging met bijna een dollar.

Tussen de OPEC-leden is een forse ruzie uitgebroken die het kartel doet wankelen, over de vraag of de weggevallen produktie van Irak en Koeweit (4,5 miljoen vaten per dag) op korte termijn moet worden gecompenseerd door andere lidstaten. Saoedi-Arabie, de Verenigde Arabische Emiraten en Venezuela willen een produktieverhoging om de oliemarkt tot rust te brengen en verdere prijsstijgingen te beperken. Irak, formeel nog lid van de OPEC, beschouwt de compensatie als 'een daad van agressie', maar de Saoedische olieminister Hisham Nazer dreigde zaterdagavond op een persconferentie in Jedda desondanks binnenkort de oliekraan verder open te draaien, met of zonder instemming van de OPEC. Nazer eiste een spoedvergadering van OPEC, maar de huidige voorzitter van de organisatie, de Algerijnse olieminister Sadek Boussena wil daarmee nog wachten. Een vergadering nu brengt het risico met zich mee dat OPEC uiteenvalt, zei hij gisteren in Algiers.

Indonesie heeft vanochtend een compromis-voorstel gedaan: een beraad op zijn vroegst eind deze week van enkel subcommissies van OPEC om de gevolgen van de Golfcrisis te bespreken.