Nedlloyd onderuit op afkalvende beurs

ROTTERDAM, 20 aug. De Amsterdamse beurs begon vanochtend vriendelijk maar moest al snel terrein prijsgeven, mede onder invloed van Frankfurt en Londen. Nedlloyd maakte een flinke uitglijder. In Tokio gingen de koersen verder omlaag.

AMSTERDAM, 20 aug.

Op een lusteloze Amsterdamse effectenbeurs is vanochtend het transportfonds Nedlloyd onderuit gegaan. Rond het middaguur noteerde het fonds al een verlies van fl.3 op fl.55,70 terwijl de dubbeltjes er op dat moment nog steeds vanaf vlogen. Volgens handelaren liet een grote koper van afgelopen vrijdag het nu volledig afweten terwijl de beurs niet bepaald gerust is op de komende donderdag te publiceren halfjaarcijfers. Handelaren verwachten die dag een klein drama rond het transportfonds. Aan het begin van de handel liet de beurs nog een vriendelijke stemming zien waarbij onder invloed van de optiemarkt de stemmingsindex even aantrok tot een winst van bijna een vol punt op 104,40. Maar daarna gingen over de hele linie de koersen achteruit, met name rond het middaguur toen ook bij internationals de teruggang inzette. De negatieve stemming op de beurzen van Frankfurt en Londen droegen aan dat beeld ook nog eens hun steentje bij waardoor de beurs weer een afkalvend beeld met weinig omzet liet zien. De stemmingsindex noteerde toen al snel een verlies van een half punt op 103. De internationals waren op dat moment ondanks een wat betere dollar over het algemeen lager. Akzo, Unilever en Hoogovens moesten een paar dubbeltjes laten liggen, KLM en Philips waren onveranderd en alleen Koninklijke Olie kon twee kwartjes toevoegen op fl.147,80. Bij de overige actieve fondsen moest Bols een rijksdaalder terug op fl.174,50, VRG een gulden op fl.68,20 en computerfonds Tulip fl.2,60 op fl.38,70. Op de lokale markt noteerde Batenburg Beheer een verlies van fl.8,50 op fl.100en moest Credit Lyonnais Bank Nederland na de gepubliceerde winstdaling een daalder terug op fl.44,50. De obligatiemarkt lag er vanochtend vrijwel onveranderd bij.

Op de optiebeurs gingen in Philips 3000 contracten om en in de eoe-indexopties 2900. De totale omzet was kort na het middaguur opgelopen tot 17.000 contracten.

TOKIO - De aandelenkoersen op deeffectenbeurs in Tokio zijn vandaag verder gedaald bij een magere omzet. De Nikkei-index van 225 aandelen ging omlaag met 296,25 punten ofwel 1,1 procent tot 26.490,47. Het koersgemiddelde daalde afgelopen vrijdag met 763 punten en donderdag met 563 punten.

De crisis in het Midden-Oosten bleef de stemming drukken. Toch was de beurs aanvankelijk hoger doordat koopjesjagers hun slag probeerden te slaan. Bij gebrek aan verdere kooplust vielen de koersen echter weer terug. De omzet bleef beperkt tot een mager totaal van 200 miljoen aandelen tegen 290 miljoen afgelopen vrijdag.