Kieft scoort twee keer voor Bordeaux

BRUSSEL, 20 aug. Met 26 doelpunten in vijf wedstrijden kende de voetbalcompetitie van Belgie een opmerkelijk produktieve start. De clubs die internationals leverden voor de strijd om het wereldkampioenschap in Italie, hoefden nog niet te spelen. Het door George Kessler getrainde Standard Luik won met maar liefst 7-1 van Beerschot. De Deen Molnar scoorde vier keer voor de formatie van Kessler. Bij Beerschot dat door het vertrek van routiniers Daerden en Tahamata naar Germinal Ekeren zeer verzwakt is werd De Ruyter uit het veld gestuurd.

KV Kortrijk, met ex-PSV'er Anton Janssen in de basisploeg, versloeg verrassend FC Antwerp (4-1) dat kansloos was ondanks het sterke spel van Van Rooy op het middenveld. Bij AA Gent vierde aanvaller Erwin Vandenbergh zijn rentree op de Belgische velden met drie doelpunten tegen Sint-Truiden. Hij werd van Lille gekocht. Gent won met 6-3. Erik Viscaal benutte een strafschop voor de thuisploeg. Germinal Ekeren, met 'nieuwelingen' Ben Wijnstekers en Simon Tahamata, versloeg Lokeren met 3-0. Snelders (2) en Sabbadini scoorden voor de dorpsclub. In Frankrijk boekte Wim Kieft op de vijfde speeldag eindelijk succes. De Nederlandse international maakte beide doelpunten voor Bordeaux in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Nantes. Het was de eerste overwinning van Bordeaux, dat al na twee wedstrijden zijn trainer Raymond Goethals ontsloeg. Het was tevens de eerste keer dat Kieft, vorig jaar na onenigheid vertrokken bij PSV, doelpunten maakte voor zijn nieuwe ploeg. 'De wisseling van trainer heeft daar niets mee te maken', sprak Kieft na afloop.

Voor Nantes, dat het beste van het spel had, betekende het de eerste nederlaag van het seizoen, die tot stand kwam in een rumoerige wedstrijd. Doelman Marraud van Nantes en verdediger Senac van de thuisclub werden vijf minuten voor tijd uit het veld gestuurd. Marseille verdedigde met succes zijn leidende positie. De ploeg won met 2-0 van Lille. De internationals Papin en Amoros scoorden voor de kampioen. De ploeg van Tapie verloor dit seizoen pas een punt. Monaco, UEFA-Cuptegenstander van Roda JC, verspeelde terrein door gelijk te spelen tegen Lyon (0-0). Montpellier, dat binnenkort in het Europese toernooi voor bekerwinnaars tegen PSV uitkomt, verloor van St. Etienne. Rob Witschge maakte het enige doelpunt. De ex Ajacied scoorde in de eerste minuut uit een strafschop. Twee clubs uit Bochum, VfL en Wattenscheid, geven na twee ronden in de Bundesliga de toon aan. Dat is zeer verrassend. Samen met VfB Stuttgart behaalden beide ploegen, vooraf getipt als kandidaten voor degradatie, het maximale aantal punten. De favorieten Bayern Munchen en Leverkusen kwamen nog niet verder dan twee keer een gelijkspel. In de zes wedstrijden die zaterdag werden gespeeld kregen drie spelers de rode kaart. Schulz (Borussia Dortmund), Roos (Kaiserslautern) en Wolfgang Funkel (Bayer Uerdingen) werden het slachtoffer van de strengere aanpak, die de Westduitse arbiters hanteren. De verwachting is dat het record van 31 keer 'rood' van afgelopen seizoen snel wordt overtroffen.

Bij VfL Bochum, dat zich vorig seizoen moeizaam handhaafde, was de Nederlander Rob Reekers de uitblinker. Zijn ploeg versloeg in Keulen het favoriete FC Koln. Kuhn maakte zeven minuten voor het einde het winnende doelpunt. Wattenscheid verraste bij Uerdingen (2-0).