Iran blijft voorstander van sancties tegen Irak

NEW YORK/ TEHERAN, 20 aug. Iran blijft tegen de Iraakse annexatie van Koeweit en voor de economische sancties die tegen Irak zijn uitgevaardigd en eist van Irak dat het zich uit Koeweit terugtrekt. Dat heeft de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Ali Akhbar Velayati, gezegd.

De verklaring maakt duidelijk dat Iran zijn standpunt ten aanzien van de Golfcrisis niet heeft gewijzigd onder invloed van de onverwachte concessies waarmee Bagdad midden vorige week een eind heeft gemaakt aan de Iraans-Iraakse oorlog. De Iraakse regering liet toen weten geen aanspraak meer te maken op de Iraanse helft van de grensrivier Shatt el-Arab. Sindsdien is ze begonnen bezet Iraans gebied te ontruimen en tevens is een begin gemaakt met de overbrenging van Iraanse krijgsgevangenen naar Irak.

Minister Velayati zei in een Amerikaans televisieprogramma dat 'alle landen' zich bij de sancties tegen Irak moeten aansluiten. Hij zei de manier waarop de Irakezen een eind hebben gemaakt aan de oorlog tegen Iran te 'bewonderen', maar de Iraakse bezetting van Koeweit als tevoren te veroordelen. Hij riep wel de landen die strijdkrachten in de Golf hebben geconcentreerd op zich terug te trekken en geen geweld te gebruiken bij het toezicht op de naleving van de sancties tegen Irak.

Het Iraanse blad Tehran Times schreef gisteren dat Iran 'nooit' tegen Irak ten oorlog zal trekken om Westerse belangen in de Golf te beschermen of de verdreven emir van Koeweit weer op zijn troon te helpen.

Inmiddels heeft Irak drieduizend Iraanse krijgsgevangenen naar Iran gestuurd. Gisteren bereikten Iraakse en Iraanse vertegenwoordigers overeenstemming over de uitwisseling van in totaal achtduizend krijgsgevangenen per dag. Volgens het Internationale Rode Kruis houdt Irak ten minste 17.000 en mogelijk wel 32.000 Iraanse krijgsgevangenen vast; Iran zou tussen 50.000 en 70.000 Irakezen vasthouden. (Reuter, AP)