Dreesmann treedt terug; Vendex brengt belang Dillard'sterug tot 25 %

ROTTERDAM, 20 aug. Vendex International brengt haar belang in het winstgevende Amerikaanse warenhuisconcern Dillard Department Stores terug van 33,5 procent tot 25 procent. Met de circa 252 miljoen dollar (441 miljoen gulden) die deze transactie Vendex oplevert, zal het distributie- en dienstenconcern uit Amsterdam de 'bankschulden verminderen' en 'concernactiviteiten financieren'.

Dit heeft een woordvoerder van Vendex vanochtend bevestigd. Hij kon niet zeggen waar precies het geld naar toe gaat. Vendex verkoopt drie miljoen aandelen van het beursgenoteerde Dillard's tegen een koers van 84 dollar per stuk. De stukken zullen deze week onderhands worden geplaatst via een syndicaat dat onder leiding staat van het effectenhuis Morgan Stanley.

Oud Vendex-topman Anton Dreesmann die in 1988 na een machtsstrijd met zijn beoogde opvolger Arie van der Zwan naar de raad van commissarissen van Vendex verhuisde, is in mei van dit jaar afgetreden als commissaris van Dillard's en in die functie opgevolgd door de nieuwe voorzitter van de hoofddirectie van Vendex, Hessels.

Vendex is bezig aan een ingrijpende herstructurering. De concernwinst staat al jaren onder druk. Het bedrijf kon afgelopen jaar dank zij Dillard's uit de rode cijfers blijven: in boekjaar 1989 bracht Vendex haar belang in Dillard's terug van ruim 40 procent tot 33,5 procent. Deze transactie leverde Vendex naar schatting 124 miljoen dollar op waardoor het bedrijf een concernwinst kon maken van 96 miljoen gulden.

Vendex heeft vanaf 1978 een belang in Dillard's. De toenmalige Vendex-topman Anton Dreesmann bleek het goed te kunnen vinden met de familie Dillard. Dillard leek dan ook de kant van Dreesmann te kiezen toen deze de aanval opende op zijn beoogde opvolger Van der Zwan. Zo meldde de New York Times begin vorig jaar dat Dillard's af zou willen van grootaandeelhouder Vendex. In een interview met Het Financieele Dagblad ontkende William Dillard dit evenwel weer. Hoe het ook zij, Vendex brengt nu in ruim een jaar tijd haar belang in Dillard's terug van ruim 40 tot 25 procent.

Dillard's is een snel groeiende keten van nu 162 warenhuizen die afgelopen jaar meer dan 3 miljard dollar omzette en 148 miljoen dollar winst maakte.

De gedeeltelijke verkoop van Vendex' belang in Dillard's lijkt ongunstig te zijn getimed. Immers, de dollar staat op een historisch dieptepunt. De woordvoerder van Vendex werpt hier echter tegenin dat de koers van het aandeel Dillard's op de effectenbeurs in New York de laatste maanden fors is gestegen.