Damen stopt bouw schepen voor Irak

ROTTERDAM, 20 aug. De scheepswerf Damen heeft de bouw van drie kleine schepen voor Irak stilgelegd, in verband met de internationale boycot van dat land die door de Verenigde Naties is afgekondigd. Dat bevestigt een woordvoerder van Damen Shipyards te Gorinchem, die niet wil ingaan op het bedrag dat met de opdracht is gemoeid.

De casco's van de door Irak bestelde havensleepboten waren al klaar, met het aanbrengen van de zogenoemde inbouw is net begonnen. Bedrijfsleider C. Toet van Damen Marine Services in Hardinxveld-Giessendam, het dochterbedrijf dat de opdracht uitvoerde, zegt: 'De schepen blijven hier nu liggen tot de politieke toestand zich wijzigt, of ze worden aan een andere koper verkocht. We wachten maar eerst even af, want het contract met Irak ligt er tenslotte.' Damen heeft thans 'enkele medewerkers' in Irak en een in Koeweit. De man in Koeweit is ingekwartierd bij een Nederlandse familie, 'naar ik aanneem ter wederzijdse bescherming', aldus J. E. Reitsma, hoofd van de afdeling field services.