CNN verzorgt communicatie tussen staatshoofden

Zou het dan toch nog lukken? Nadat de actualiteitenrubrieken van Avro, TROS en Veronica besloten hun berichtgeving over de Golfcrisis te bundelen, bestelden de bespelers van het andere net met z'n allen een maquette. En nu buigen de deskundigen van NCRV, KRO en VARA zich eveneens gezamenlijke over gebeurtenissen in de Golf. Samen met de aanwijsstok boven de zandbak.

Niet bekend

CNN neemt zijn taak serieus, en terecht want een fout kan door de snelle wereldwijde verspreiding ingrijpende gevolgen hebben. De nieuwszender wordt in het zakenleven en op de financiele markten op de voet gevolgd, waardoor de politieke ontwikkelingen pijlsnel tot reacties leiden. CNN geeft daarmee het internationale communicatietijdperk een gezicht, het is het medium geworden dat de wereld aaneensmeedt en zichtbaar maakt dat de wereldburger zijn nieuws uit slechts een paar bronnen betrekt.

CNN brengt Amerikaans nieuws. Het vertrek van de oorlogsbodems, de achterblijvende familieleden, de zorgen van de Amerikaanse rijstboeren en natuurlijk president Bush die maar aldoor in zijn golfkarretje klimt met een vreemd petje op, terwijl de telefoon hem wordt nagedragen. Naast de reportages uit Jordanie, Egypte en Israel, speelt de laatste dagen de vaste woordvoerder van Saddam Hussein de hoofdrol. Het signaal wordt rechtstreekt overgenomen van de Iraakse televisie die het zelf van de Engelse ondertiteling voorziet.

Irak beseft zeer wel dat het onverstoorbare robothoofd dat de berichten van de leider voorleest, rechtstreeks bekeken wordt door Bush. CNN vervult de rol van intermediair. Het tv-station verzorgt de communicatie tussen de staatshoofden, en doet dat voor het oog van de wereld. Een opmerkelijke ontwikkeling.

Juist omdat CNN er moeite mee heeft om meer dan Amerikaans te zijn, is er voor de nationale nieuwsmedia nog volop de ruimte om de ontwikkeling met eigen uitleg en voorspellingen te volgen. Dat de BBC voor veel Nederlanders een even belangrijke bron van informatie is, moet Hilversum al even zeer gestoken hebben als de kijkdichtheid van het in alle bekabelde gebieden beschikbare CNN.

    • Wilma Cornelisse