Clubteam van Lewis lost belofte niet in

KEULEN, 20 aug. Ter ondersteuning van zijn biografie laat Carl Lewis dit atletiekseizoen zo nu en dan zijn gezicht zien, maar de vedette teert dan op zijn sluimerende klasse en levert geen topprestaties. In Keulen was hij onderdeel van een estafette-groep die vooraf verkondigde een serieuze aanval op het wereldrecord 4 x 100 meter te doen. Het clubteam van Lewis strooit wel meer met zo'n belofte, maar traint nimmer op estafette-details en het blijft dan ook vaak bij mooie woorden. Ook gisteren lukte de recordaanval niet, maar de organisatie treurde er nauwelijks om. Want Lewis haalt toeschouwers het stadion binnen, meer dan atleten die scoren met beste seizoenprestaties zoals Skah en Quirot.

De Santa Monica-Groep liep dit seizoen tweemaal in estafette-samenstelling en finishte zelfs een keer onder de 38 seconden. Die grens was voor dit seizoen slechts gepasseerd bij Olympische Spelen (1984), bij wereldkampioenschappen (1983 en 1987) en bij de Goodwill-Games in 1986 in Moskou. De prestaties kwamen op naam van de nationale ploeg van de Verenigde Staten met Lewis als slotloper. In Seoul kon hij bij de Olympische Spelen in 1988 niet in actie komen. Na een ruzie-achtige voorbereiding waarin de verantwoordelijke sprintcoach de atleet zijn zin niet gaf bij de samenstelling, sneuvelde een B-groep al door diskwalificatie in de series. Lewis wilde toen al liever met zijn clubgenoten lopen. Manager Joe Douglas activeert dat nog steeds. Dat Burrell aan het einde van zijn krachten is na een seizoen vol sprintzeges deerde niet bij de verkooptruc in Keulen.

Maar, het was wel de slechte eerste wissel tussen Witherspoon en Burrell die de recordpoging uitsloot. Lewis vond het daarna de hoofdzaak dat het publiek veel plezier was bezorgd en Douglas gaf toe: 'De tijd kon beter, maar de jongens hebben hun best gedaan'.

Het echte verhaal was, zoals Lewis meldde: 'De laatste keer dat we samen liepen was eind juli in New York. In de tussentijd hebben we niet meer samen getraind en voor een wereldrecord heb je een langere voorbereiding nodig'.

De 38,49 van Keulen was 66 honderdste boven de recordtijd.

Koffers

Lewis die gisteren voor het eerst na drie weken weer bij een wedstrijd in actie kwam, is deze week als vedette in Oostenrijk en vervolgens in Japan. Hij zoekt nog twee andere mogelijkheden alhoewel het grootste deel van de clubgenoten al aan koffers pakken denkt, want Douglas heeft ze flink over de banen gejaagd.

De laatste Grand Prix-wedstrijd voor de finale van de twintig duels op 7 september in Athene bevestigde de rol van de sterke vrouwen Ottey en Quirot en onderstreepte de klasse van de nieuwkomers bij de mannen: Skah en Johnson. De Jamaicaanse Ottey liep weer onder de 22 seconden op de 200 meter. Na de 21.66 in Zurich waarmee zij op de lijst aller tijden alleen tweemaal Olympisch kampioene Griffith voor zich weet, werd het gisteren 21.81. Ze dook voor de zesde keer dit seizoen onder de grens die anderen niet eens benaderen.

De 27-jarige Cubaanse Quirot denkt bij de Grand Prix-finale op de 400 meter onder de 50 seconden te komen. Gisteren liep zij de beste seizoentijd met 50.03 en kreeg Pauline Davies van de Bahama's verrassend in haar spoor mee, 50.05.

Inspiratie

Michael Johnson klopte op de 400 meter wereldrecordhouder Reynolds die woensdag in Zurich voor een uitstekende overwinning in 44.22 had gezorgd. Johnson die in Zwitserland de 200 meter op zak stak, noteerde gisteren 44.25 en hield Reynolds 39 honderdste achter zich. Het betekende een persoonlijk record voor de bijna 23-jarige atleet die vorig jaar door blessures vrijwel niets voorstelde maar wel als estafetteloper de Universiade meemaakt. Dit jaar is hij op 200 en 400 meter niet te kloppen. In Keulen was het zijn derde 400 meter van dit jaar na eerder 44.58 en 44.27 te hebben gelopen.

De Grand Prix-wedstrijd in Keulen bevatte vorig jaar een wereldrecordrace van Said Aouita op de 3000 meter. De Marokkaan moet dit jaar door blessures laten schieten. Hij heeft in zijn land overigens een reeks talenten geinspireerd. Wereldkampioen cross Skah is pas 23 jaar oud, maar dit seizoen op alle lange afstanden vooruitgeschoten. Gisteren genoot hij lang van een perfect aanvangstempo maar in de buurt van de tijd van Aouita eindigde hij niet. Wel betekende 7.37.09 de beste seizoenprestatie. De enige Nederlander die in Keulen in actie kwam was 1500 meter-loper Van Helden. Hij figureerde in een veld dat langzaam begon en snel eindigde. Zijn tijd 3.40.29 paste daarbij.

    • Theo Reitsma