Burgerpersoneel naar Golf

DEN HAAG, 20 aug. Defensie treft voorbereidingen om indien noodzakelijk ook een aantal burgers naar havens in het Golf-gebied te sturen voor onderhoud aan de twee fregatten, die vanmiddag vanuit Den Helder zijn vertrokken. Het zou om enkele tientallen werknemers gaan die volgens Defensie verplicht kunnen worden gelet op het uitvoeringsbesluit beschikbaarheid in oorlog en buitengewone omstandigheden deze werkzaamheden te verrichten.

De Marine wil het liefst met vrijwilligers werken maar sluit niet uit dat burgerpersoneel gedwongen kan worden om uitgestuurd te worden. Overigens is nog geen enkel besluit genomen. Veel zal afhangen van de duur van de operatie in het Golf-gebied. De ambtenarenbond AbvaKabo wil dat alleen vrijwilligers naar de havens in het Golf-gebied gaan. Ook vraagt zij om een speciale toeslag voor het burgerpersoneel, instructies hoe met gasmaskers om te gaan en maatregelen dat de werknemers net als de militairen onder de Conventie van Geneve vallen, waarin rechten onder oorlogsomstandigheden zijn vastgelegd.