Breuk DDR-regering versnelt Duitse eenheid

BERLIJN, 20 aug. De SPD-ministers zullen de Oostduitsecoalitieregering verlaten, zo heeft de parlementsfractie van de DDR-SPD dit weekeinde besloten. In Bonn en Berlijn worden bij vrijwel alle partijen nu pleidooien gehoord om de DDR vervroegd tot de Bondsrepubliek te laten toetreden, mogelijk al deze week.

De breuk in de 'grote coalitieregering' in Oost-Berlijn volgt op het ontslag vorige week van twee SPD-ministers door CDU-premier Lothar de Maiziere. De SPD beschouwt dit ontslag als een ondemocratische daad. De regering in Oost-Berlijn, die vier maanden heeft bestaan, beschikt nu niet meer over een meerderheid in de Volkskammer, het Oostduitse parlement laat staan over de tweederde meerderheid die in de Volkskammer nodig zou zijn voor goedkeuring van het tussen Bonn en Oost-Berlijn uitgewerkte tweede staatsverdrag, het zogenoemde Verenigingsverdrag. De twee resterende coalitiepartners, CDU en DSU, beschikken over 192 van de 400 zetels in de Volkskammer. Vorige maand al waren de DDR-liberalen uit de Oostduitse coalitie vertrokken.

Minister van buitenlandse zaken Markus Meckel was vanochtend de eerste van vijf nog zittende SPD-ministers die formeel zijn ontslag indiende bij het presidium van de Volkskammer. Een woordvoerder van de Westduitse bondskanselier, Helmut Kohl, liet vanochtend weten dat deze weliswaar nog rekent op de toetreding van de DDR per 14 oktober, zoals eerder voorzien, maar ook is voorbereid op een eerdere datum. Na de formele ontbinding van de DDR zou Bonn de bestuursverantwoordelijkheid voor de DDR overnemen. Zonder een tweede staatsverdrag, waarin de toetreding van de DDR tot de Bondsrepubliek aan voorwaarden wordt verbonden, vervalt de mogelijkheid om op het territorium van de voormalige DDR aparte regelingen, bijvoorbeeld voor abortus, te laten voortbestaan. (DPA)