Amsterdam Europese uitvalsbasis voor Korea

AMSTERDAM, 20 aug. Een Koreaanse delegatie heeft afgelopen week in Amsterdam contracten afgesloten met twee Nederlandse bouwondernemingen voor de bouw van een Euro-Asia Business Centre (EABC) in Amsterdam Zuid Oost. In december van dit jaar wordt de eerste paal geslagen van het complex, dat een investering van rond de 300 miljoen gulden vergt en in het voorjaar van 1993 klaar moet zijn.

Het EABC wordt de Europese uitvalsbasis voor Korea en een aantal andere Aziatische landen. Het is het eerste keer dat Koreanen een dergelijk complex in Europa bouwen.

Het EABC moet een geintegreerd handels- en cultureel centrum worden op een terrein van 3,5 ha., met een uiteindelijk bouwvolume van 90.000 m. Gepland zijn kantoren annex hotel, een congresgebouw, winkels, restaurants, een centrum voor telecommunicatie, permanente expositieruimtes en een cultureel centrum. Het complex biedt eveneens de mogelijkheid voor de inrichting van een school voor de kinderen van de Koreaanse zakenlieden. De gedachte achter een Europees-Aziatisch complex van deze grootte en samenstelling is dat de Koreaanse en Aziatische zakenlieden een 'thuisbasis' nodig hebben, waar ze een tijdlang kunnen verblijven (eventueel met familie) en van waaruit ze het beste kunnen opereren. 'Een aziatische zakenman in zijn eentje krijgt het hier moeilijk. Die verdwaalt. Vanuit een centrum waar velen werken, kun je voor allen een advocatenbureau inschakelen en een accountant', zo verklaart Dr. Young Hoon Paik, president van het Korea Industrial Development Institute en leider van de Koreaanse delegatie, de opzet van het EABC. Er komen Europese hoofdkantoren van allerlei verschillende ondernemingen, onder andere op het gebied van elektronica, computers, auto-onderdelen, scheepsbenodigdheden en voedingsmiddelen.

Minstens even belangrijk als het zakelijke, zegt hij het culturele aspect te vinden. 'We komen met een heleboel verschillende mensen hier naar toe, met hun eigen taal, muziek, cultuur. En we hopen dat er met het gastland van allerlei culturele uitwisselingen zullen komen. Business alone means nothing. Ik denk dat Nederland daarvoor openstaat. 'Dat is een van de vele redenen waarom hij Nederland als Europese vestigingsplaats heeft gekozen, na intensieve bezoeken aan onder meer Duitsland, Belgie, Frankrijk en Engeland en Ierland. Amsterdam werd gekozen na zakenlieden in Korea geenqueteerd te hebben over de beste plek in Nederland. Paik noemt als redenen voor de keuze voor Nederland de zakelijke en internationale instelling van het bedrijfsleven. Als voordelen noemt Paik verder de taal vrijwel alle Nederlanders spreken Engels en de zeer positieve houding van de overheid tegenover het Koreaanse streven. Volgens P. Overbeek Bloem, manager Asian Projects van Economische Zaken, is dat vooral het werk van het Netherlands Foreign Investment Agency in Seoel. 'De basisorientatie op Holland is in Seoel begonnen.'

Paik noemt tenslotte als pluspunt de Nederlandse infrastructuur: twee zeehavens, Schiphol, het Amsterdamse Teleport, goede spoorverbindingen en distributiefaciliteiten.

Maar bij de keuze voor Nederland speelde volgens hem ook nog een irrationele factor mee. Paik: 'De meeste Aziaten houden van Holland. De vrouwen vooral.'

Om er zelf aan toe te voegen dat hij Hollanders aardig vindt 'omdat je ze aan kunt raken. Ze zijn niet zo afstandelijk.' Over de hoogte van de erfpacht van het complex zijn onderhandelingen gaande met de gemeente Amsterdam. 'Wij hebben een bod gedaan, waar zij nu over denken', zegt een woordvoerder van de afdelingen buitenlandse investeringen van de gemeente. Over het bedrag wil hij niets zeggen. 'Het is de bedoeling dat het voor Korea aanvaardbaar is, en dat wij er niet aan te kort komen.'

De gemeente heeft verder steun toegezegd bij de opzet van de school op het complex en bij het verlenen van bouwvergunningen.

Het belang van Europa inclusief Oosteuropa na 1992, voor Korea en andere aziatische landen zoals Indonesie en Taiwan, Singapore en Hongkong is duidelijk. 'Wij willen investeren, deelnemen aan de groei, meer uit Korea en de Aziatische regio in Europa importeren'.

Volgens Paik gaat hem om een nieuwe industriele fase in de Koreaanse economie.

In het Centrum zullen ongeveer 600 buitenlanders gaan werken. Paik verwacht werkgelegenheid voor 2000 Nederlanders, inclusief de afgeleide werkgelegenheid zoals schoonmaakploegen e.d. Een deel van de mensen die in het Centrum gaat werken, krijgt een opleiding in Korea.

    • Ite Rümke