'Voor duur oorlogsdreiging'; Buitenlanders als gijzelaarsvast in Irak

NEW YORK, 18 aug. - Irak zal de buitenlanders vasthouden zolang 'agressieve landen Irak met oorlog bedreigen'.

Dit heeft de voorzitter van het Iraakse parlement, Sadi Mahdi Salih, vannacht in een verklaring gezegd. 'Het Iraakse volk treedt op als gastheer totdat oorlogszuchtige Westerse landen een einde maken aan de bedreiging van Irak', aldus Mahdi die aankondigde dat buitenlanders zullen worden ondergebracht in Iraakse militaire gebouwen. Irak zou zich hiermee willen indekken tegen bombardementen op deze militaire doelen.

De verklaring van de parlementsvoorzitter betekent dat de buitenlanders in Irak en Koeweit als 'gijzelaars' worden vastgehouden. Westerse regeringen hebben de afgelopen dagen het woord 'gijzelaar' zorgvuldig vermeden. Mahdi Salih betitelde de Amerikaanse regering als 'de meest agressieve'. Irak heeft ongeveer 14.000 buitenlanders onder wie ruim 2.500 Amerikanen en 4.000 Britten in zijn macht. Mahdi Salih maakte het besluit bekend na een speciale zitting van de Revolutionaire Bestuursraad die wordt geleid door president Saddam Hussein.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft gisteren secretaris-generaal Perez de Cuellar verzocht 'al het mogelijke in het werk te stellen' om de veiligheid van de buitenlanders in Koeweit en Irak te waarborgen. Daarmee vraagt de raad de secretaris-generaal impliciet een diplomatiek offensief te beginnen om het vertrek van de buitenlanders uit Irak en Koeweit mogelijk te maken.

De VS hebben Irak ervan beschuldigd ruim dertig Amerikanen in Koeweit naar 'een onbekende plaats te hebben overgebracht'.

Volgens Amerikaanse bronnen heeft de Iraakse regering al geweigerd een VN-afgezant te ontvangen. De Sovjet-Unie sluit niet uit deel te nemen aan militaire actie tegen Irak maar zal dat alleen doen in het verband van de Verenigde Naties, zo heeft minister van buitenlandse zaken Edoeard Sjevardnadze gisteren gezegd. President Gorbatsjov heeft, in een eerste reactie sinds het begin van de Golfcrisis, opgeroepen tot een politieke oplossing van het conflict. De Sovjet-Unie heeft inmiddels haar wapenleveraties aan Irak gestaakt. Volgens Gorbatsjov waren de wapens slechts geleverd om bij te dragen aan de Iraakse verdediging en niet aan Iraakse agressie.

Het Amerikaanse ministerie van defensie heeft vannacht 38 toestellen gevorderd van zestien luchtvaartmaatschappijen. De toestellen worden de komende weken ingezet bij het vervoer van troepen en materieel naar Saoedi-Arabie.

Twee Amerikaanse marineschepen, de England en de Bradey, hebben giseravond in de Golf twee Iraakse schepen aangehouden. De schepen mochten doorvaren nadat duidelijk was dat ze geen lading aan boord hadden. Amerikaans marinepersoneel is niet aan boord van de Iraakse schepen geweest. Een Iraaks vrachtschip is met voedsel door het Suez-kanaal gevaren. Volgens Egypte maakt de doorvaart door het Suez-kanaal geen deel uit van het embargo dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft ingesteld.

Pag. 5: Vervolg

    • Michiel Bicker Caarten