Vissers voor kust Liberia bevrijd uit handen rebellen

ROTTERDAM, 18 aug. - Twee Friese vissers die van 23 juni tot 13 augustus werden vastgehouden door aanhangers van de Liberiaanse rebellenleider Charles Taylor, zijn gisteren in Nederland aangekomen, nadat ze maandag door Amerikaanse mariniers waren bevrijd. De twee, kapitein J. G. Kuijper en machinist B. Boekema uit Bolsward, voeren op de onder Engelse vlag varende viskotter 'Treesie'. Zij hebben verklaard onder druk van de rebellen te hebben deelgenomen aan gevechtshandelingen. 'Anders hadden ze ons kapot geschoten', aldus Kuijper.

Kuijper en Boekema waren als enige Nederlanders sinds maart vorig jaar in dienst van de Britse rederij Mano Fishing, waarvoor ze garnalen visten voor de Westafrikaanse kust. Op 23 juni werd het personeel van de kotter overmeesterd door de rebellen, die 'schoten op alles wat los en vast zat'. Na de overmeestering werden de Nederlanders langdurig ondervraagd. 'Ze dachten dat we spionnen waren uit Israel', aldus Kuijper. 'We zijn vastgebonden, geschopt, geslagen, maar wat we ook zeiden: ze vertrouwden ons niet.'

De kotter werd omgebouwd tot oorlogsschip; Kuijper werd gedwongen de boot te besturen en werd 'door vijf, zes van die mannen in de gaten gehouden'. Hij is naar eigen zeggen voortdurend bedreigd. Eenmaal werd het hem te veel en ging hij een van de rebellen te lijf. 'Ze hebben me met vijf man afgeranseld, daarna heb ik precies gedaan wat ze van me vroegen.' Volgens Kuijper werden hij en zijn Nederlandse collega maandag 'bij toeval' bevrijd door Amerikaanse mariniers. 'Ik stapte net op het dek toen de Amerikanen voorbij voeren. Een van de Amerikanen zei me later dat ze ons nooit zouden hebben gevonden als ze me daar niet toevallig hadden gezien.' Kuijper en Boekema hebben ernstige kritiek op de Nederlandse consul in Freetown. 'Hij heeft niets gedaan om ons vrij te krijgen. Ook niet toen we tien dagen lang op korte afstand van het consulaat in de haven van Freetown lagen', aldus Kuijper. Buitenlandse Zaken zei gisteravond in een reactie dat de consul 'alles wat in zijn vermogen lag heeft gedaan om de twee zo snel mogelijk vrij te krijgen'.