'Verhalen vertellen' op Festival Oude Muziek

UTRECHT, 18 aug. - Hondervierentwintig uur oude muziek zal gedurende tien dagen vanaf vrijdag 24 augustus te horen zijn in het negende Holland Festival Oude Muziek in Utrecht. De concerten vinden zoals ieder jaar plaats in Muziekcentrum Vredenburg en in verschillende historische gebouwen verspreid over de stad.

Volgens festivaldirecteur Frans de Ruiter zijn de historische locaties door hun akoestiek en sfeer het meest geschikt voor authentieke uitvoeringen van de oude muziek. Daarom wil hij de oude ruimtes in de toekomst blijven gebruiken, hoewel de publieke belangstelling vaak aanzienlijk groter is dan het aantal beschikbare plaatsen. Het is opvallend dat juist klavecinist Gustav Leonhardt ertoe is overgehaald een concert te geven in Vredenburg. De nestor van de klavecimbelmuziek heeft tot nu toe altijd geweigerd om in zo'n 'betonnen omgeving' te spelen.

Wel heeft Leonhardt rechtstreekse uitzending van zijn concert via de radio verboden. Daardoor zal alleen woensdagavond 29 augustus geen live-uitzending van een concert via radio 4 te horen zijn. De andere avondenconcerten in Vredenburg zijn, in een gezamenlijk project van alle omroepen, wel rechtstreeks (om 19.00u of 20.02u) te beluisteren. In tegenstelling tot voorgaande jaren is programma-leider Jan Nuchelmans erin geslaagd alle concerten, met uitzondering van de Sinfoniae Sacrae van Schutz, onder te brengen in een van de vier thema's. In het kader van 'verhalen vertellen op muziek' zullen voor het eerst ook drie concerten met buiten-Europese muziek te horen zijn, waarin de verteltraditie een belangrijke rol speelt. De andere thema's dit jaar zijn: het werk van Georg Friedrich Handel, waaronder drie concertante uitvoeringen van zijn opera's, het repertoire voor klavecimbel, en muziek uit de veertiende eeuw, tussen de dood van Guillaume de Machaut en van Guillaume Dufay.