Uitzetting buitenlanders na illegaal werk in bollenteelt

ROTTERDAM, 18 aug. - Twintig buitenlandse werknemers, voornamelijk Polen, worden maandag het land uitgezet omdat ze zonder de vereiste werkvergunning werkzaam zijn geweest bij een bloembollenbedrijf in het Noordhollandse Burgervlotbrug.

De twintig werden donderdag aangehouden bij een gezamenlijke actie van de Dienst Inspectie Arbeidsverhoudingen (DIA) van het ministerie van sociale zaken en de rijkspolitie van Alkmaar. Vrijdag bleek dat de twintig niet over de vereiste papieren beschikten. De DIA maakte proces-verbaal op tegen de eigenaar van het bollenland.

De DIA en de politie gingen tot actie over 'nadat ons uit waarnemingen was gebleken dat er iets aan de hand was', aldus een woordvoerder van de politie. Hij zegt dat geen sprake is van een campagne tegen illegale werknemers in de bollenteelt.

Volgens een woordvoerder van de Alkmaarse rijkspolitie is het de eerste keer dit jaar dat een 'omvangrijke groep' buitenlanders die illegaal in de bollenteelt werkt het land wordt uitgezet. Het is een publiek geheim dat in de bollenteelt veel illegale vreemdelingen werkzaam zijn. Nog onlangs bleek dat de grootste bloemenexporteur in Nederland, S. Zurel en Co., tientallen illegale vreemdelingen in dienst heeft.