Solopianist Klos, fraaie effecten en veel diepgang

Dat een serieuze, bijna spartaanse toewijding aan de improvisatiemuziek tot heel verschillende resultaten kan leiden, bleek deze week in het BIMhuis. Ging de Amerikaanse pianist Cecil Taylor in sterk percussieve marathonsolo's elk bekend melodisch gegeven met nadruk uit de weg, zijn Nederlandse collega Arnold Klos stalde ze gisteravond juist uit, de ene fraaie melodie na de andere.

Jazzklassiekers als Nica's dream en When I fall in love, songstandards als Come rain or come shine en Embracable you. Het was duidelijk dat Klos ze aan zijn hart koestert. Gedroeg Taylor zich vier avonden lang als de ontwerper van een futuristische stad, Klos manifesteerde zich eerder als een binnenhuisarchitect die in het bestaande nog tal van interessante mogelijkheden ziet, van eenvoudige versiering tot grondige renovatie. The end of a love affair en de mooie Johnny Mandel-compositie Close enough for love kregen een nieuwe belichting, andere stukken zoals All the things you are en Love for sale werden door een rapsodische aanpak tot vrijwel nieuwe stukken getransformeerd. Dat Klos ze niet als eigen composities presenteert is pure bescheidenheid. Fraai waren de soms Tristano-achtige notenguirlandes die Klos aan hetklavier ontlokte, verrassend de hier en daar opduikende stride-effecten, onder andere in Lullaby of Birdland. Dat Klos geen supertechnicus is zoals Taylor, bleek op de momenten dat hij moeite had de beat vast te houden, het grote probleem van vrijwel alle solopianisten met uitzondering van Fats Waller, Teddy Wilson, Art Tatum en enkele andere reuzen uit het glorieuze jazzverleden. Desastreus waren deze kleine ontsporingen echter niet; Klos' gevecht om de noten maakte zijn optreden extra spannend en wat diepgang betreft interessanter dan zijn overigens uitstekende cd A little expertise. Dat deze cd binnen afzienbare tijd op het Vara Jazz-label wordt heruitgebracht en dat er plannen bestaan voor een nieuwe is goed. Nog beter zou het echter zijn als Arnold Klos wat vaker zou optreden.

Concert: Arnold Klos (solopiano). Gehoord: 17/8 BIMhuis, Amsterdam. Op 28/8 speelt Arnold Klos met zijn trio plus trompettist Charles Green in het Rotterdamse Dizzy.

    • Frans van Leeuwen