Recordpoging van Barrios mislukt op verregend gala

BERLIJN, 18 aug. - Onder het toeziend oog van internationale topofficials als Samaranch en Nebiolo leden vele topatleten gisteravond in West-Berlijn schipbreuk bij hun pogingen de hoog gespannen verwachtingen waar te maken. Toen kilte, hevige regenval en wind de achttiende Grand Prix-wedstrijd van het seizoen volledig om zeep dreigden te helpen, benaderde de Mexicaan Barrios nog het dichtste het beoogde doel. Hij liep op de tienduizend meter geen nieuw wereldrecord, zoals op het Nederlandse trainingscentrum Papendal beraamd, maar wel de beste seizoenprestatie.

Barrios, de 26-jarige atleet die vorig jaar in West-Berlijn 27.08.23 liep, gebruikte vorige week de Adriaan Paulen Memorial als opwarmertje voor zijn nieuwe aanval. Hij liep onopgemerkt de 1500 meter en zag zijn trainingsmaat Barreto een fraaie winst op de vijf kilometer behalen. Barreto moest in Berlijn met de Amerikaan Plasencia en de Noor Nakkim, aan wie Barrios goede herinneringen van vorig jaar koesterde, het tempo zetten. Plasencia deed zijn werk keurig (deze keer 8.09.74 tegen 8.08.10 vorig jaar na 3000 meter). Barreto liep daarna een kilometer van 2.46 en juist die vier kilometer verliep vorig jaar snel. Nakkim kon het tempo wel weer enigszins in de gewenste koers brengen, maar halverwege zat Barrios toch al bijna acht minuten boven de tijd van vorig jaar. Bij zijn solo daarna verspeelde de Mexicaan vrijwel niets meer. 27.18.22 werd het, omdat ook de laatste kilometer ongunstiger was dan in 1989.

Klachten

De lange afstandsloper zette dit seizoen alles op de wedstrijd in Berlijn. Hij troostte zich met de gedachte dat hij de beste dit jaar is, zeven seconden sneller dan de Italiaan Antibo in juli in Oslo. Zo zuinig als Barrios met zijn krachten heeft omgesprongen, zo royaal zijn weer vele Amerikanen en Kenianen in het Grand Prix-seizoen geweest.

De klachten vallen dan ook ruimschoots waar te nemen. De winnaar op de 800 meter, Gray, merkte droogjes op dat het vele reizen hem valt aan te zien en de winnaar van de 400 meter, Everett, legde uit dat hij door een voetblessure maar wat rustiger dan gewenst was begonnen. Koech, de wereldrecordhouder op de steeple, ontdekte dat zijn tweede aanval op de recordtijd binnen een week, na Hengelo zondag, teveel was. Hij werd vierde terwijl hulpje Sang de winst wegkaapte voor de verbaasde Europeanen Van Dijck (Belgie) en Zerkowski (Polen). Ook sprinter Burell ontdekt dat het lichaam niet eindeloos krachten kan losmaken. Hij won wel weer, maar bleef net aan buiten bereik van Witherspoon. Terwijl de tijd waarmee hij afrekende veelzeggend, 10.17, matig was. Die score viel vooral op omdat bij de vrouwen Merlene Ottey nog eens volop schitterde. Met een rugwind van 1.4 meter per seconde kwam zij tot 10.82 waarmee zij ten overvloede aangaf bij de top vijf aller tijden te behoren. De twintigjarige Oostduitse Krabbe heeft net lang genoeg van de gedegen atletiekopleiding in haar land kunnen genieten om favoriete voor de Europese titelstrijd te zijn. Met 10.99 kwam zij voor de eerste maal dit seizoen onder de elf seconden.

Wegkwijnend

Bij de race over de incourante afstand 1000 meter schoot haar landgenote Wodars net tekort bij de poging om een elf jaar oud record te breken. In het wegkwijnende sportland zullen zestig van de 550 trainers hun baan kunnen behouden wanneer op 24 november de aansluiting met het Westen, althans op atletiekgebied, een feit wordt. IAAF-topman Nebiolo heeft toegezegd dat de komende jaren een verruimde Duitse ploeg naar de grote internationale kampioenschappen mag komen. Samaranch, de topman van het IOC, keek gisteren bij de atletiekwedstrijd toe nadat hij de plannen van Berlijn om uit te groeien tot stad voor de Olympische Spelen 2000 had toegejuicht. De burgemeester van het westelijk deel zal bij het stellen van de kandidatuur pleiten voor de bouw van een Jesse Owens-stadion ter herinnering aan de zwarte Amerikaanse atleet die bij de Spelen in 1936 in Berlijn vier gouden medailles won.

    • Theo Reitsma