Ramsj

Suster Bertken (facsimile-uitgave van haar werk) Paperback, UTI 1989, van fl. 35,-- voor fl. 7,90. Steven Sterk, Servetstraat, Utrecht.'

Ic was in mijn hofkijn om cruyt gegaen/Ic en vanter niet dan distel ende doorn staen.' Met die regels houdt Suster Bertken al bijna vijfhonderd jaar stand in de Nederlandse literatuur. Ze stierf in 1514 op zevenentachtigjarige leeftijd. Tweederde van dat lange leven had ze doorgebracht (haar maagdelijke lichaam omwikkeld met een 'grof haren kleed') in een kluis aan de Buurkerk te Utrecht. Ze liet twee boekjes na: een zogenaamd passieboekje en een verzameling gebeden en liedjes, beide geschreven in de sobere en kuise geest van de Moderne Devotie. Een verzorgde facsimile-uitgave, voorzien van helder commentaar.

Michael Young (ed.): Assignments 2; The British press photographers' association yearbook Paperback, Phaidon 1988, van fl. 61,30 voor fl. 27,50. Boekenmarkt, Oude Molstraat, Den Haag. Informatie: 070-3658226.

Een ruime, gevarieerde keuze uit een jaar (april 1987-maart 1988) Britse persfotografie. Het was het tijdvak waarin Neil Kinnock breedlachend en zelfverzekerd (maar vergeefs) ten strijde trok tegen Margaret Thatcher, waarin Coventry City voor het eerst de FA-cup won en Kingsley Amis de Booker-prijs, waarin een herfststorm vijftien miljoen bomen velde, Reagan en Gorbatsjov een belangrijk akkoord sloten, hertogin Sara in Canada kampeerde, en Malcolm Muggeridge vijfentachtig jaar werd.

Isaak Babel: Rode ruiterij Paperback, Meulenhoff 1985 (6e dr.), van fl. 39,90 voor fl. 9,90. Van Gennep.

Met de publikatie van Rode ruiterij in 1924 was Babels faam als schrijver meteen gevestigd (behalve in Nederland waar Du Perron zich 'knap verveelde' met het boek). Rode ruiterij bevat verhalen over de Russische veldtocht tegen Polen in 1920, toegespitst op het geweld en de wreedheid die daarbij werden begaan. Opvallend zijn de stijlcontrasten: de beknopte, ingehouden bewoordingen waarmee de gruweldaden worden beschreven, tegenover de kleurrijke hyperbolen van het (natuurlijke) decor. Al op de eerste pagina rolt een oranje zon 'als een afgeslagen hoofd' langs de hemel, en rijst een veld boekweit 'als een kloostermuur' op aan de horizon. En wordt er bij Babel geld geteld, dan gaat dat in 'zuilen van goud' en 'tapijten van bankbiljetten'.

Bernard Lamarche-Vadel: Alberto Giacometti Gebonden, Wellfleet 1989, van fl. 182,75 voor fl. 59,90. De Verbeelding, Amsterdam.

Diana Waldman: Willem de Kooning Gebonden, Abrams 1988, van fl. 98, -- voor fl. 35, --. De Verbeelding. Steven Sterk.

Giacometti werd in 1901 geboren in Borgonovo, bij de Zwitsers-Italiaanse grens. In 1924 vertrok hij naar Parijs waar hij zich ontwikkelde tot een belangrijk en toonaangevend kunstenaar. De studie van Lamarche-Vadel besteedt niet alleen aandacht aan het beeldhouwwerk van Giacometti, maar ook aan diens - heel wat minder bekende - prachtige schilderijen en tekeningen. Ook Willem de Kooning werd in het begin van deze eeuw geboren (1904, Rotterdam). Ook hij ging in de jaren twintig elders wonen (New York), waar hij zich eveneens ontwikkelde tot een belangrijk en toonaangevend kunstenaar. Dit boek richt zich vooral op de kunsthistorische stromingen die De Kooning vroeger hebben beinvloed (cubisme, De Stijl), en De Koonings latere groepsgenoten van de New York School (Pollock, Rothko, Gottlieb). Beide boeken, het zal geen verbazing wekken, zijn even mooi uitgegeven en geillustreerd.

Vladimir Mirodan: The Balkan Cookbook Gebonden, Lennard 1987, van fl. 44,25 voor fl. 22,50. De Slegte.

De meer dan honderdtachtig recepten in dit boek laten meestal geen twijfel bestaan over hun herkomst: Servische kabeljauw, Bulgaarse bonenschotel, Transsylvanische kip met knoedels, Moldavische kaaspastei, en de, in kort bestek onvertaalbare, 'Three-Meat Bosnian Hotpot'. Aanlokkelijk zijn vooral de 'Chorba's', Roemeense zure soepen van diverse samenstelling. Een keuken met zowel harde kanten (hersencroquetten) als lieflijke (een sorbet van waterlelies).

    • Henk Lagerwaard