PSV en Ajax leveren half werk

AMSTERDAM, 18 aug. - Ajax en PSV hebben zich gisteravond in het Amsterdam-715 toernooi niet bepaald vlekkeloos gepresenteerd aan het publiek. In de ouverture van het nieuwe seizoen, dat voor de eredivisie volgende week begint, leverden beide teams in feite half werk. PSV versloeg in de openingswedstrijd het door transfers verzwakte KV Mechelen met 2-1 en maakte met name in een onooglijke eerste helft niet de indruk al klaar te zijn voor de eerste competitiewedstrijd. Ajax schoot aanvankelijk flitsend uit de startblokken tegen de Belgische kampioen Club Brugge, maar miste te veel kansen en raakte daardoor in de tweede helft het spoor bijster. Na de 0-0-eindstand zorgde Stanley Menzo met drie fraaie reddingen bij het nemen van de strafschoppen dat de Amsterdammers twee punten veroverden. Dat was niet voldoende om op gelijke hoogte te komen met PSV omdat een speciale telling in dit toernooi bepaalt dat een overwinning binnen de reguliere speeltijd drie punten oplevert.

Niettemin kent PSV van de twee titelpredenten aan de vooravond van de nieuwe competitie de meeste problemen. De ploeg van Bobby Robson miste gisteravond door blessures weliswaar Gerets, Vanenburg en Ellerman maar dat mocht niet als excuus gelden voor het smakeloze optreden in vooral de eerste helft tegen KV Mechelen. Het vele geschuif in de breedte wekte grote ergenis bij het publiek. Slechts Gheorge Popescu, de Roemeense aankoop voor de positie van vrije verdediger, kon bekoren. Hij wenste aan het fantasieloze spelletje niet mee te doen, maar hij werd, ongetwijfeld mede door de taalbarriere, niet begrepen. In de rust verzocht Robson zijn spelers meer initiatieven te ontplooien. Dat leidde tot treffers van Romario en Bosman. Daarmee was de 1-0 achterstand (doelpunt Patrick Versaevel) weggewerkt. PSV kreeg echter te veel.

Vleugels

John Bosman moet erg wennen aan zijn rol als tweede spits. In balbezit behoort hij op een lijn te staan met Romario, maar bij balverlies wordt van hem verwacht dat hij meeverdedigt. Kennelijk denkt Robson dat de Bovenkerker over vleugels beschikt. Het kost Bosman in elk geval veel kracht om steeds de enorme afstanden te overbruggen. En als het even kan moet hij met het hoofd ook nog het afrondende werk doen. Bosman: 'Zo vroeg in het seizoen mis ik kracht om deze taak goed uit te voeren. Ik ben een slow-starter. Mijn tijd komt nog wel. Het was trouwens pas mijnderde wedstrijd met Romario. Ook dat moet dus nog wennen.' Michel Boerebach heeft problemen van heel andere aard. De ex-Roda-speler werd vorig seizoen gekocht om Ronald Koeman als libero op te volgen. Maar al gauw vond de technische staf, toen nog onder leiding van Guus Hiddink, hem te licht voor die rol. Het was al een klap voor Boerebach dat deze zomer Popescu naar Eindhoven werd gehaald om op 'zijn' plaats te spelen. Hij hield zich echter vast aan de nieuwe technisch directeur Bobby Robson die de indruk wekte dat hij de blonde verdediger wel enig krediet wilde geven. Maar deze hoop werd gisteravond volledig de bodem ingeslagen. Ondanks drie blessures zat Boerebach weer gewoon op de bank en toen hij eenmaal voor de geblesseerde Van Aerle mocht invallen werd hij na drie kwartier weer naar de kant gehaald.

Na afloop deed Boerebach zijn beklag. 'Het was belachelijk, op een gegeven moment moest ik zelfs rechtsbuiten spelen. Op die plaats heb ik het laatst bij Go Ahead gestaan, dat was vier jaar geleden. Wat er vanavond is gebeurd beschouw ik als een dieptepunt in m'n carriere. Ik ben gekocht om Ronald Koeman op te volgen, maar ik heb slechts een keer op zijn positie mogen spelen. Dat was vorig seizoen tegen Vitesse thuis. Dat duel verloren we en toen was het voorgoed afgelopen. Ik had al mijn hoop gevestigd op Robson. Hij is zonder vooroordelen bij PSV begonnen en zag het aanvankelijk wel in mij zitten. Maar die tijd lijkt nu voorbij. Dat kan alleen maar komen door de invloed van hulptrainer Hans Dorjee.' Boerebach hoopt nu zo snel mogelijk terug te keren naar zijn oude club Roda JC. Jan Reker, de trainer van de Limburgse club, wil hem graag zijn status van vrije verdediger teruggeven. Boerebach: 'Het is wel een stap terug, maar dan speel ik tenminste. PSV kan me het beste verhuren, anders vraagt Roda straks een kolossaal hoog bedrag voor me. Ik heb overigens het idee dat PSV een spelletje speelt. De clubleiding heeft al drie weken niets meer laten horen op een bod van Roda, waardoor ik de eerste UEFA Cup-wedstrijd tegen Monaco wel kan vergeten.'

Dure klant

Van dwarsliggende spelers heeft Ajax-coach Leo Beenhakker nog geen last. Met Wouters, Larsson en Verkuijl in de ziekenboeg rees gisteren de vraag waarom de fitte Sonny Silooy niet in de ploeg was opgenomen. 'Hij is inderdaad klaar om in het elftal terug te keren', aldus Beenhakker over de verdediger die meer dan een half jaar herstelde van een knieblessure. 'Maar als Sonny speelt dan zal Blind moeten wijken. Ik kan hem hoogstens nog inzetten als rechtshalf.'

Beenhakker houdt Silooy dus voorlopig achter de hand, al is hij wel een dure klant voor de reservebank.

Overigens kan de rechtsback van orgine het grootste probleem van Ajax ook niet oplossen. De landskampioen kon gisteravond uit twaalf kansen, waarvan acht in de eerste helft, niet een keer scoren. Met name in de lucht ontbeert Ajax een type Van Loen of Bosman. Met het vaak oogstrelende technische voetbal en het boeiende spel over de vleugels blijft dat toch een euvel dat Ajax ook in nieuwe seizoen kwetsbaar maakt.

    • Erik Oudshoorn