'Oude draaidoos' voor kinderen met superbabies

Verscholen in de ochtend of de middag vertonen ook de Nederlandse zenders soms heel aardige oude Hollywoodfilms. De programmering is echter meestal willekeurig en ongericht, zodat de kans op het kweken van een nieuwe generatie cinefielen geheel door het toeval bepaald wordt. Een interessante poging om daar verandering in te brengen onderneemt de VPRO met het serietje Superbabies uit Hollywood. Drie zondagochtenden wordt telkens een film van een ooit populair kindsterretje in- en uitgeleid door een even amusant als leerzaam mini-programma van een minuut of tien. Actrice Bodil de la Parra, gekleed als filmster met pijpekrullen, stola en een te grote hoed, bladert in haar Hollywoodalbum en introduceert respectievelijk Jackie Coogan, Shirley Temple en Roddy McDowall, of in dat laatste geval eigenlijk het fenomeen kinderen-en-dierenfilms.

De keuze voor kinderacteurs is handig, want die verhoogt de mogelijke identificatie van de jonge kijkers met de wereld van glamour, musical en melodrama, die immers geen vanzelfsprekende aantrekkingskracht meer uitoefent. Heel educatief benadrukken de verhaaltjes van de presentatrice ook de minder prettige kanten van wereldroem op jonge leeftijd. Jackie Coogan, The Kid van Charlie Chaplin, leidde immers een eenzaam bestaan aan de top en moest toezien hoe zijn moeder en stiefvader een heel filmfortuin er doorjaagden. Het met zeep en azijn in stelling brengen van Shirley Temples bos krullen was ook geen genoegen, en wat moet je nog als volwassene wanneer je op je zevende verjaardag al honderd en vijf en dertig duizend cadeautjes hebt mogen ontvangen? Deze speelse, pretentieloze manier van filmeducatie bedrijven op een niveau dat kinderen aanspreekt zonder de in eerste instantie op amusement gerichte functie van Hollywood geweld aan te doen, verdient de hoogste lof. Hopelijk stelt de VPRO regisseuse en scenariste Hansje van Etten in staat de serie te vervolgen met andere thema's en sterren, want de kennis van het klassieke Hollywoodrepertoire is snel aan het verdwijnen, nu kinderen, voor zover ze nog wel eens in een bioscoop komen, daar zelden meer een oude film te zien krijgen. Was het niet ook de VPRO die met De oude draaidoos van Simon van Collem als eerste op de Nederlandse televisie op luchtige wijze filmgeschiedenis bedreef? Superbabies uit Hollywood. Zo. 19 en 26 augustus, 2 september. Ned.2, VPRO, 9.30u.

    • Hans Beerekamp