KLM zwaar gestraft in dunne, onzekere handel

AMSTERDAM, 18 aug. - In navolging van de andere Europese beurzen zakte het Damrak gisteren diep in het moeras. De meeste koersen moesten enkele procenten inleveren. Over de hele week daalde de CBS-koersindex van 188 tot 184,70. Reden voor sombere bespiegelingen op en rondom de beursvloer - waar handelaren overigens ruim de tijd voor hadden, want de omzet bevindt zich op het gebruikelijke niveau en dat is rond de zomertijd bepaald niet spectaculair. Ondanks de lage koersen is nog geen grootscheepse koopjesjacht losgebarsten: beleggers kijken, in afwachting van de ontwikkelingen in het Golfgebied en bij de sombere vooruitzichten voor de Amerikaanse economie, de kat uit de boom. Bij beursdeskundigen viel de cynische conclusie te beluisteren dat drie jaar handel eigenlijk achterwege had kunnen blijven: in de zomer van 1987, toen de markt zich nog niet bewust was van de ellende die in het verschiet lag, lagen de aandelenkoersen rond het huidige niveau. En hoe de zaken ook uitpakken, de lol in aandelenhandel lijkt er de komende tijd wel vanaf, zo klonk het mokkend op de beursvloer.

In zo'n klimaat krijgen bedrijven die met tegenvallende resulaten voor de dag komen het lelijk voor de kiezen. Dat ondervond KLM woensdag, nadat een zeer teleurstellend resultaat over het eerste kwartaal van het boekjaar was gemeld (74 procent daling van het bedrijfsresultaat) en bovendien de verwachting werd uitgesproken dat de resultaten onder druk blijven staan.

Dat heeft KLM geweten: het aandeel sloot de week af op 23,70 gulden, een koersval van ruim 9 procent. Dat is meer dan een halvering van de koers ten opzichte van het begin van het jaar, toen de belegger nog grif 50 gulden voor KLM neertelde.

Droeviger nog waren de gevolgen van de forse winstdaling bij verenfabrikant Weweler. Na de successen van de afgelopen jaren daalde de winst in het eerste halfjaar met bijna de helft. De koers daalde 16 procent in een week.

Handelaren die zich tot enig optimisme wisten te forceren zagen echter ook enige lichtpuntjes in de markt. DSM en Polygram, die maandag in de algemene koerszwakte werden mee getrokken, lieten deze week goede resultaten zien en werden daarvoor beloond met koersstijgingen van enkele procenten in het voorzichtig positieve klimaat dat de markt dinsdag tot en met donderdag beheerste. Sterker nog presteerde Hoogovens, dat een resultaat presenteerde dat ruim boven de verwachtingen lag. De koers schoot van 53,50 gulden aan het begin van de week omhoog tot boven de 60 gulden om de week af te sluiten op 59,40 gulden.

Scherpe koersstijgingen en -dalingen zullen zich de komende tijd wel meer laten zien bij de dunne, onzekere handel. Ieder aanbod valt in een lege markt: kopers zijn er niet en de hoekmannen willen hun risico zoveel mogelijk beperken. Aan de andere kant zijn er plotselinge opstekers doordat een vergaand pessimisme de koers van een aandeel dermate kan drukken dat bij onverwacht goed nieuws de koers sterk aantrekt.

De algemene malaise die de markt in Amsterdam gisteren beheerste werd nog enigszins beperkt, doordat Koninklijke Olie iets wist aan te trekken. Het fonds gaat nu al enige dagen tegen de algemene trend in. Dat heeft voornamelijk te maken met de olievoorraden die, naarmate de crisis aanscherpt, meer waard zullen worden.

Bij de eerste kogel die over de Saoedische grens vliegt verwachten handelaren dan ook dat de Olies tot boven de 160 gulden kunnen stijgen. Maar als de hele zaak met een sisser afloopt wordt een prijs van 130 gulden ook niet voor onmogelijk gehouden, aangezien het huidige koersniveau in verhouding tot de winst wat aan de hoge kant wordt geacht. Het kan, kortom, nog alle kanten op.

    • Steven Adolf