Irak tegen spoedberaad Opec

NICOSIA, 18 aug. - Irak is tegen het Saoedische voorstel voor een spoedvergadering van de OPEC (Organisatie van olie-exporterende landen) over een mogelijke produktieverhoging.

Dit heeft de Iraakse minister van olie, Issam Abdelrahim al-Chalabi, gisteren voor de Iraakse radio verklaard. Volgens hem hadden de OPEC-ministers op hun laatste vergadering eind juli vastgesteld dat er voldoende olieaanbod is in de wereld en dat de olieproduktie juist beperkt moest worden wegens de oververzadigde markt.

De Saoedische minister van olie, Hisham Nazer, zei donderdag dat zijn land samen met andere OPEC-lidstaten had gevraagd om een spoedvergadering van het kartel om tot een gezamenlijke reactie te komen op de situatie op de oliemarkt in het licht van de Golf-crisis.

Venezuela en de Verenigde Arabische Emiraten willen ook snel een bijeenkomst, maar Nigeria, Indonesie en Ecuador vinden beraad op dit moment nog niet nodig. Volgens de Iraakse olieminister ziet een (benodigde) meerderheid van de dertien lidstaten geen aanleiding voor spoedoverleg. Hij beschuldigde Saoedi-Arabie ervan het spoedberaad te willen gebruiken als rechtvaardiging voor vergroting van de olieproduktie tot boven de eind juli door de OPEC afgesproken niveaus.

De Venezolaanse minister van olie, Celestino Armas, zei gisteren een brief aan OPEC-voorzitter Boussena te hebben gestuurd waarin hij het Saoedische verzoek ondersteunt. Hij wijst er daarin op dat de OPEC-produktie sinds de vergadering van eind juli met vier miljoen vaten per dag is afgenomen wegens de internationale olieboycot tegen Irak en Koeweit, en dat de gemiddelde prijzen sindsdien zijn gestegen tot vier dollar boven de nieuwe OPEC-richtprijs van 21 dollar per vat. 'Als deze situatie voortduurt kan dat de vooruitzichten voor de olie-industrie op de lange termijn ernstig schaden, zowel voor producenten als voor verbruikers', aldus Armas. (AP, DPA)