Honderen oliesoorten op de markt

ROTTERDAM, 18 aug. - De lijst van soorten ruwe olie die op de spotmarkten en termijnmarkten in de wereld worden aangeboden telt wel 250 namen die ontleend zijn aan lokaties van de belangrijkste oliebronnen. De drie hoofdsoorten zijn: - 'Brent', een verzameling oliesoorten uit de Noordzee, het meest verhandeld in Europa; - 'West Texas Intermediate' (WTI), een mengsel van oliesoorten gewonnen in de Verenigde Staten en daar het meest verhandeld; - 'Dubai', een mengsel van soorten uit het Midden-Oosten dat in grote stromen zijn weg vindt, voornamelijk naar het Westen en Japan.

Brent en WTI zijn, om met olie-experts te spreken 'sweet crudes': lichte soorten waaruit in de raffinaderij veel lichte produkten gemaakt kunnen worden, zoals benzines, diesel en huisbrandolie. Daarom zijn de prijzen per vat hoger dan de zwaardere 'sour crude' Dubai uit het Midden-Oosten die ook meer zwavel bevat. Voor Brent werd gisteren op de termijnmarkten 26,26 dollar betaald, voor WTI 27,50 en voor Dubai 23,55. Het prijsverschil is ook te verklaren uit de lage produktiekosten in de Golfstaten en het verschil in transportkosten.

Raffinaderijen gebruiken het liefst mengsels van op de markt aangeboden oliesoorten om een zo hoog mogelijk rendement te krijgen. Hoe zwaarder de olie hoe hoger de kosten en hoe meer zware bijprodukten zoals stookolie ontstaan, waaraan steeds minder behoefte is.