Greenpeace hekelt transport hoog radioactief materiaal

AMSTERDAM, 18 aug. - De risico's verbonden aan het transport van hoog-radioactief materiaal zijn onaanvaardbaar groot. Dit is de strekking van een rapport dat in opdracht van de internationale milieu-organisatie Greenpeace werd opgesteld door het Engelse onderzoeksbureau Large and Associates.

Volgens het bureau valt in de nabije toekomst, ondanks te kort schietende veiligheidsmaatregelen, een sterke groei van hoog-radioactieve transporten door Europa en het Noordzeegebied te verwachten.

Vooral het vervoer over zee van uitgewerkte reactorbrandstof van kerncentrales met zogeheten roll-on-roll-off ferry's brengt grote risico'smee voor de lokale bevolking, toeristen, havenwerkers en het milieu, schrijft Large and Associates. In de maand augustus reizen gemiddeld tweemiljoen mensen via het Britse Dover naar Europa en Groot-Brittannie. Hetaantal transporten van 'bestraalde' reactorbrandstof via de haven van Doversteeg van twee in 1988 tot 37 in 1990. 'In Dover', aldus het rapport, 'bestaan zelfs geen specifieke procedures om een nucleaire ramp het hoofd te kunnen bieden. Als echter een container met uitgewerkte kernreactorbrandstof bij een ongeluk beschadigd raakt, kan dat resulteren in de dood van ten minste 5.800 mensen die zich binnen een straal van enkele kilometers van het ongeluk bevinden. Rampenplannen ontbreken, terwijl er jaarlijks zo'n 450 tot 500 scheepsbranden in Britse havens voorkomen.'